Main menu

header

de Dana Purgaru

Deşi poate suna ca un caz izolat, fractura de mandibulă este o problemă des întâlnită la pisici, ce apare destul de uşor, în urma unor accidente. Specialistul Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, vă oferă mai multe informaţii despre aceasta.

Apare în urma unui traumatism
Fracturile de mandibulă sunt foarte dureroase, împiedică hrănirea şi adăparea corespunzătoare şi pun pisica în imposibilitate de a se toaleta sau de a se apăra. „O pisică cu fractură de mandibulă va saliva excesiv, va fi irascibilă şi se pot observa foarte uşor ocluzia necorespunzătoare a cavităţii bucale şi deplasarea unei părţi a mandibulei faţă de cealaltă. Multe dintre pisici prezintă semnele unor traumatisme faciale sau craniene împreună cu fractura de mandibulă, fiind necesară o evaluare completă înainte de tratament şi de intervenţie”, ne-a spus medicul veterinar.
Astfel, în aceste cazuri, se impune şi realizarea unor radiografii pentru a observa dacă există şi alte fracturi la nivelul gurii.

Se „repară” numai chirurgical
Acest tip de fractură poate fi corectată numai printr-o intervenţie chirurgicală, astfel încât cele două părţi ale mandibulei să fie readuse în poziţia normală. „Pentru a realiza acest lucru se foloseşte o tehnică ce utilizează un material metalic, asemănător unei sârme oţelite obişnuite, ce se plasează, precum un inel, înapoia caninilor inferiori, asigurând în acest fel imobilizarea de care este nevoie pentru ca osul din această arie să se vindece prin formarea unui căluş”, a explicat specialistul.

Îngrijirea corespunzătoare este vitală
De obicei, după astfel de intervenţii, pisicile reuşesc să mănânce în două-trei zile. Uneori însă sunt necesare mijloace suplimentare pentru a oferi tot necesarul de apă şi hrană pisicii respective. „Pisicile cu fracturi de mandibulă, ce nu reuşesc să se hrănească sau să bea, pot primi tot necesarul caloric şi hidric prin tuburi speciale, montate fie în lateralul gâtului, fie prin tuburi nazogastrice”, a completat medicul veterinar.
Astfel, cu îngrijire corepunzătoare oferită la timp, chiar şi pisica ce suferă de această problemă grav ă şi chinuitoare poate supravieţui.