Aveţi o căţea ce nu îşi poate controla urinarea atunci când se bucură, când îi este frică sau după ce bea multe lichide? Vă deranjează că face acest lucru exact atunci şi acolo unde nu are voie (în locuinţă, automobil, în vizită etc.)? În acest caz trebuie să ştiţi că poate fi vorba despre o afecţiune, o reacţie necontrolată, ce poate fi vindecată. Doctorul Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara din Capitală, ne-a spus ce înseamnă aceasta şi cum se poate trata.
Cel mai afectate sunt patrupedele sterilizate şi în vârstă
La clinicile veterinare se prezintă multe cazuri în care căţelele nu îşi pot controla urinarea sau urinează dureros, uneori chiar cu sânge. În aceste cazuri poate fi vorba despre incontinenţă urinară, urocistită, litiază urinară şi altele.
Cel mai des sunt afectate de aceste probleme femelele sterilizate sau în vârstă. „În cazul investigaţiilor medicale se vaconstata că de cele mai multe ori analiza bacteriologică a urinei este negativă, ecografia abdominală nu relevă modificări la nivel de mucoasă şi perete al vezicii urinare. Tratamentul este realizat cu substituenţi de hormoni estrogenici, care să tonifice structurile musculare ale aparatului genito-urinar. În plus, având în vedere eventualele efecte secundare şi durata lungă de tratament, există alternative terapeutice precum efedrina”, ne-a spus medicul veterinar.
Tratament cu antibiotice
În cazul în care căţeaua dumneavoastră urinează dureros, în picături mici, foarte frecvent, cu sânge, poate fi vorba despre o urocistită, o inflamaţie a căilor urinare. „La ecografia abdominală se va releva o îngroşare la nivelul peretelui vezical şi se va obţine o contaminare bacteriană a urinei. Tratamentul acestei afecţiuni se bazează pe administrarea antibioticelor selectate ca fiind eficace în urma antibiogramei, antispastice şi antiseptice urinare”, a completat specialistul.
Obstrucţia urinară este deosebit de gravă
Litiaza urinară şi o eventuală obstrucţie urinară pot pune viaţa animalelor în pericol. Aceste probleme se manifestă prin semnele descrise mai sus la urocistită, dar pot fi completate chiar şi cu o blocare a fluxului de urină, adică incapacitatea de a evacua urina, în ciuda eforturilor dureroase. În acest caz este obligatorie examinarea ecografică, aceasta putând releva prezenţa unor formaţiuni dense, mobile, în interiorul vezicii urinare. În cazul examinării radiologice, acelaşi tip de structuri sunt vizibile la nivelul vezicii sau la nivel pelvin. „Tratamentul urmăreşte permeabilizarea uretrei, prin sondaj dacă este necesar, iar în cazul în care compuşii litiazici sunt numeroşi şi de mari dimensiuni este necesar să fie îndepărtaţi prin intervenţie chirurgicală. După aceasta, în funcţie de tipul sedimentului obţinut, dieta în următoarea perioadă va trebui să fie strictă şi trebuie să urmărească modificarea parametrilor urinari ce au dus la favorizarea formării unor astfel de compuşi”, ne-a mai spus medicul veterinar.
La veterinar, la primele semne
Pentru a putea depista din timp cauzele unor eventuale probleme urinare ce au simtome similare, este necesar să vă prezentaţi cu animalul la consult medical la primele semne.
Dacă aveţi întrebări legate de endoscopie sau de orice altă problemă de sănătate a animalului de companie preferat, vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru