de Dana Purgaru
A început sezonul răcelilor şi, invariabil, proprietarii de animale se întreabă dacă şi companionii lor preferaţi pot răci din cauza scăderii temperaturii. Doctor Daniel Lescai, şef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, vă oferă mai multe informaţii despre acest subiect.
De la curgerea nasului la urinare cu sânge
Şi animalele pot răci, la fel ca noi, iar simptomele nu sunt foarte diferite. „«Pacientul» va prezenta scurgeri ale secreţiilor nazale, albicioase sau purulente, tuse, schimbarea tonalităţii lătratului sau lipsa mieunatului ori a ciripitului”, ne-a spus medicul veterinar. Dar răceala se poate manifesta şi altfel, de exemplu pot lua forma unor probleme digestive manifestate prin diaree, în special la câini, pisici, păsări de colivie, porcuşori de Guineea, hamsteri sau dihori sau prin cistite, manifestate prin greutate la urinare, urinare cu sânge sau urinare în episoade dese şi în cantităţi mici. „La pisici, aceste episoade este bine să nu fie confundate cu obstrucţiile urinare, ce pot pune în pericol viaţa animalului”, a precizat specialistul.
Feriţi-i de frig!
Pentru a preveni răcelile trebuie să îi asiguraţi animalului un mediu de viaţă corespunzător, o hrană bună, vaccinare şi deparazitare şi vizite dese la cabinetul veterinar. Ţineţi animalul la căldură, mai ales dacă are blana scurtă, feriţi-l de curenţi reci de aer şi de umiditatea excesivă, iar în sezonul rece îmbrăcaţi-l în hăinuţe speciale când ieşiţi afară. Foarte important este şi să vă asiguraţi că face îndeajuns de multă mişcare.
Mergeţi la veterinar
Nu le daţi animalelor de companie, care bănuiţi că au răcit, medicamente după ureche, deoarece puteţi face mai mult rău. „O doză de paracetamol, aspirină, ibuprofen, algocalmin sau diverse antibiotice, în doze şi frecvenţe necorespunzătoare, poate duce la îmbolnăviri grave şi chiar la deces”, a avertizat medicul veterinar. Cel mai bine este să vă adresaţi medicului veterinar încă de la apariţia primelor simptome.
Atenţie! O răceală se poate transforma în pneumonie, caz în care se pot observa expectoraţii sau chiar crize de sufocare.