Pisicile şi câinii cu viaţă sedentară sunt expuşi la obezitate
Animalele de companie crescute în casă, care duc o viaţă liniştită şi au mâncare din belşug, se pot confrunta în timp cu obezitatea. Din păcate, pe lângă aspectul dizgraţios, aceasta poate aduce şi numeroase alte afecţiuni. O viaţă îndestulată, lipsa de mişcare, vârsta mai înaintată şi eventual castrarea pot duce la o creştere în greutate şi la obezitate, expunându-i pe companionii noştri la riscul unor complicaţii grave de sănătate.
Reacţionaţi încă de la primele semne
Din păcate, de multe ori stăpânii nu iau măsuri de la primele semne, reacţionând abia atunci când animalul lor are multe kilograme în plus faţă de normal. Acest lucru se întâmplă şi pentru că schimbarea se petrece treptat, an după an. Practic, un sfert de kilogram în plus nu pare prea grav, însă ţinând cont de faptul că o jumătate de kilogram în plus la pisică este echivalentul a circa cinci kilograme la om, ne dăm seama că situaţia e gravă.
Surplusul de kilograme duce la afecţiuni grave
Greutatea suplimentară poate genera o mulţime de probleme de sănătate, printre care:
- o speranţă de viaţă mai scurtă;
- probleme la fătare;
- boli cardiovasculare;
- probleme de respiraţie (astm, de exemplu);
- afecţiuni ale articulaţiilor, ligamentelor şi tendoanelor;
- diabet;
- probleme de piele (pentru că animalul excesiv de gras nu se mai poate îngriji singur aşa cum trebuie);
- complicaţii ale tractului urinar;
- boala ficatului gras (excesul de grăsime blochează ficatul).
Mergeţi la medicul veterinar
Pentru a evita aceste probleme este indicat să îi daţi hrană de calitate, corespunzătoare vârstei şi stării de sănătate, la recomandarea medicului veterinar. Oricum, daţi-i de mâncare câte puţin, de mai multe ori pe zi şi nu îi lăsaţi hrana la discreţie. De asemenea, este bine să vă jucaţi cu animalul dumneavoastră de companie în fiecare zi, folosind mingiuţe sau jucării de tip undiţă, forţându-l să facă multă mişcare. Tot cu ajutorul medicului veterinar trebuie să stabiliţi un plan pentru pierderea kilogramelor în plus, în cazul în care aveţi o pisică sau un câine obez.
Daniela Purgaru
Slăbirea bruscă nu este sănătoasă
Reduceţi la minimum gustările şi recompensele şi nu îi daţi resturi de la masa dumneavoastră! Nu uitaţi că apa trebuie să fie întotdeauna proaspătă şi la discreţie. Monitorizaţi atent regimul, folosind cântarul. Totuşi, slăbirea nu trebuie să se petreacă brusc, deoarece pisica sau căţelul dumneavoastră poate suferi de o îmbolnăvire a ficatului, aşa că evitaţi regimurile alimentare drastice şi rapide.