Câinele dumneavoastră are probleme de piele? Deşi este tânăr, se scarpină foarte des şi are multe leziuni? În acest caz este posibil să fie vorba despre demodecie canină (râie), o afecţiune a pielii. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus ce este aceasta şi cum se tratează. Demodecia canină face parte din grupa bolilor parazitare ce se manifestă la nivelul pielii. Aceasta apare în special la câinii tineri, ce au un sistem imunitar slab dezvoltat, dar se poate dezvolta şi la animalele mai în vârstă, ce au organismul slăbit.
Scărpinări intense, un semnal de alarmă
„Boala evolueză cu prurit şi, în multe cazuri, se constată şi o suprainfectare a leziunilor cutanate. În primele faze, afecţiunea se manifestă cu depilaţie şi prurit localizat la nivel cefalic, lombar şi abdominal. Parazitul, demodex canis, este găsit în mod normal la nivelul cutanat al câinilor sănătoşi, puii contaminându-se de la mamă”, ne-a spus medicul veterinar. „Evoluţia bolii este influenţată şi de tratamentele cu substanţe antiiflamatoare steroidiene, aplicate în diverse circumstanţe medicale”, a completat acesta.
Trataţi boala din faza incipientă
Această afecţiune trebuie tratată de la primele semne, deoarece, în caz contrar, dermatita parazitară va evolua, iar câinele va avea leziuni grave pe piele, cu aspect de „carne vie”. Pe lângă mâncărimi, animalul suferă şi din cauza durerii. Aşadar, în momentul în care apar primele simtome (în general, mâncărime puternică) trebuie să mergeţi cu patrupedul suferind la cabinetul de specialitate.
Sunt necesare analize ale pielii
Pentru a se stabili diagnosticul, este posibil să fie necesar să faceţi şi analize parazitologice şi antibiogramă (în cazul infecţiilor suprapuse). „Tratamentul cuprinde medicaţie antiparazitară, antibiotice şi suplimente alimentare şi imunostimulatoare.
Prevenţia este greu de făcut, deoarece contaminarea se realizează extrem de rapid de la animalele bolnave.
Dacă aveţi întrebări legate de demodecia canină sau de oricare afecţiune a animalului de companie favorit, vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara, nr. 16E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru