Main menu

header

de Dana Purgaru

Cancerul, acest duşman ce îşi face apariţia tăcut, aproape pe nesimţite, este, din păcate, o realitate şi în lumea animalelor de companie şi răpeşte de lângă noi prietenii necuvântători. Uneori se poate interveni la timp, însă câţi dintre iubitorii de animale îşi duc patrupedele la radiografii sau ecografii? Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, subliniază importanţa unor controale periodice în prevenirea şi în tratarea timpurie a unor astfel de probleme.

Controalele medicale sunt vitale
Fie că sunt depistate târziu, fie că sunt agresive şi rezistente la tratament, diferitele forme de cancer pot evolua cu metastaze, tumori ce afectează ţesuturile sau organele sănătoase, aflate în preajma tumorii iniţiale. „Acesta este unul dintre cele mai importante pericole legate de cancer şi tot acesta ar trebui să fie şi motivul pentru care sunt recomandate controalele periodice la medicul veterinar specialist şi observarea din timp a fiecărei modificări a stării de sănătate a bietului căţel sau a pisicii”, atrage atenţia medicul veterinar.

La început, semnele pot fi invizibile pentru proprietar
Este bine de ştiut că, de obicei, tumorile primare ale toracelui sunt constituite din mase unice de dimensiuni apreciabile, iar metastazele sunt, de obicei, multiple şi de dimensiuni mai mici. Un animal care are tumori primare sau metastaze toracice poate fi considerat de stăpân ca fiind „perfect sănătos”, fără manifestări îngrijorătoare. Urmează apoi semne uşor vizibile, cum ar fi respiraţie îngreunată, rezistenţă scăzută la efort şi tuse, urmate de scădere în greutate şi slăbiciune.

Radiografia de torace este foarte importantă
În acest sens, radiografia de torace la câine şi la pisică joacă un rol vital. „Astfel pot fi observate modificările de la acest nivel, fie că sunt modificări la nivelul pulmonilor, mediastinului, inimii, marilor vase, limfonodulilor locali - ganglionilor, căilor respiratorii. Însă, cel mai important în aceste cazuri ar fi depistarea tumorilor primare sau a metastazelor”, a explicat specialistul. „În majoritatea lor, în toracele câinilor şi pisicilor se descoperă metastaze. Sunt foarte puţine tumori pulmonare primare. Uneori, în anumite forme evolutive, poate fi observat limfomul, prin modificările ce se produc la nivelul tuturor ganglionilor - limfonodulilor - din organism, nu doar cei din torace. Tumorile pot fi de genul adenocarcinomului, carcinom spinocelular, carcinom anaplastic sau bronhoalveolar. În torace pot să se dezvolte metastaze ca urmare a unor tumori aflate la distanţă, dintre cele mai comune fiind cancerul osos - osteosarcomul - tumorile mamare - adenocarcinomul mamar - melanomul malign sau hemangiosarcomul”, a completat medicul veterinar.

Nodulii, un semn de tumoare în torace
Cea mai importantă dovadă a existenţei unei tumori în torace sunt nodulii. „Peste 50% dintre câinii şi pisicile afectate de o tumoare toracică pot prezenta semnele radiologice ale unei acumulări de lichid la nivel pleural - învelitorile pulmonilor -, şi 30% dintre aceştia au modificări ale ganglionilor regionali. Medicul veterinar specialist ştie că este necesară diferenţierea acestor modificări radiologice de diferite abcese, granuloame, hematoame, infecţii fungice, edem sau fibroză. Important de reţinut este că prin radiografia toracelui, la câine şi la pisică, medicul veterinar specialist poate observa nodulii ce au dimensiuni minime situate în intervalul 3-10 mm, cel mai des fiind vorba despre o medie de 5 mm”, ne-a mai spus doctorul Daniel Lescai.

Când se impune examinarea

Conform specialistului, este recomandată evaluarea radiologică toracică pentru toţi câinii şi toate pisicile care tuşesc, care slăbesc mult, care respiră greu, prea repede sau prea încet, insuficient de profund sau care dau semne de sufocare. La fel dacă animalele nu pot face mult efort, au fost diagnosticate cu vreo formă de cancer sau sunt suspectate de aşa ceva, au fost tratate sau operate de vreo formă de cancer. De asemenea, toate animăluţele de peste 7 ani care prezintă o stare generală proastă, suspectate sau diagnosticate cu vreo boală cardiovasculară.