de Dana Purgaru
Aveţi un câine, o pisică şi nu ştiţi dacă trebuie şi dacă este bine să îi vaccinaţi? Unii proprietari de animale de companie evită vizita la un cabinet de specialitate în acest scop, ignorând faptul că astfel pun în pericol atât sănătatea lor, cât şi pe cea a patrupedelor. Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, vă spune de ce sunt importante vaccinurile.
Imunizarea câinelui începe la 6 săptămâni
Vaccinarea câinelui şi a pisicii este esenţială pentru protejarea sănătăţii şi chiar a vieţii lor. În cazul câinilor, aceasta se face după un protocol stabilit de medicul veterinar şi începe de la vârsta de 6 săptămâni. Este necesară şi fereşte animalul de afecţiuni precum parvoviroza, hepatita infecţioasă, maladia Carre, leptospiroza, coronaviroza şi rabia. „Vaccinarea este esenţială pentru protejarea câinelui faţă de boli specifice canidelor, care de multe ori pot fi fatale, iar unele periculoase chiar şi pentru om, cum este cazul leptospirozei şi rabiei”, ne-a spus medicul veterinar.
Jigodia sau maladia Carre este o afecţiune virală extrem de contagioasă, greu de tratat şi de cele mai multe ori fatală câinelui de orice vârstă. „Este o afecţiune ce se manifestă mai ales la nivel respirator, nervos central şi digestiv, exprimându-se prin episoade recidivante de febră moderat-severă - 40-40,5 grade Celsius -, secreţie purulentă la nivel ocular, nazal, deshidratare şi crăparea pernuţelor, pneumonie, bronşită severă, dificultăţi la deplasare, paralizii, tremurături musculare permanente, orbire, slăbire, diaree, vomă, dar şi alte semne”, a completat specialistul.
Pisica - întâia injecţie la 2 luni
Vaccinarea pisicii este la fel de importantă precum este şi în cazul câinelui. „Toate felinele trebuie vaccinate antirabic, conform legii, la această vaccinare obligatorie adăugându-se şi vaccinarea pentru bolile contagioase cel mai importante ale pisicii”, ne-a spus doctorul Daniel Lescai.
Astfel, primul vaccin se face la vârsta de 2 luni, cu repetare la două-trei săptămâni, urmând ca acest vaccin să se facă apoi anual. „Prin acesta se face imunizarea pentru rinotraheită, caliciviroză, panleucopenie şi leucoză felină, afecţiuni ce se transmit uşor şi pot avea o evoluţie acută sau cronică puţin vizibilă simptomatic”, a precizat medicul veterinar.
• Deparazitarea internă se face înainte de orice vaccinare, la recomandarea medicului veterinar şi apoi la fiecare trei-patru luni, pentru a preveni afecţiunile parazitare ce se pot transmite şi la oameni