Maimuţelor de sex feminin din specia macac le place să îşi petreacă timul „bârfind” la fel de mult precum femeilor, a arătat un studiu efectuat recent. La fel ca oamenii, femelele din specia macac sunt mult mai „vorbăreţe” decât masculii din acelaşi grup.
Femelele obişnuiesc „să discute” mult între ele
Experţii au numărat grohăiturile, mormăielile şi murmurele de prietenie între două femele, ignorând în schimb sunetele specifice folosite de acestea în prezenţa mâncării sau a unui prădător. S-a dovedit astfel că femelele macac produc de 13 ori mai multe sunete „prieteneşti” decât masculii.
Masculii nu sunt aşa de „vorbăreţi”
De asemenea, s-a dovedit că femelele macac sunt mult mai mult înclinate să „discute” cu alte femele decât cu masculii. Oamenii de ştiinţă consideră că acest lucru se datorează unei legături solide şi durabile între femelele macac. În contrast cu acest comportament, masculii din specia macac „discută” în mod egal cu reprezentanţii ambelor sexe din grupul din care fac parte.
O cercetare în premieră
Cercetătorul Nathalie Greeno, de la Universitatea Roehamton, din Londra, a declarat: „Rezultatele sugerează că femelele se bazează mai mult pe o comunicare vocală decât masculii, datorită nevoii lor de a crea o reţea mai largă de interacţiune”. Experţii afirmă că este pentru prima oară când se identifică o comunicare diferită între cele două sexe ale unei specii de primate.
Daniela Purgaru