Aveţi o pisicuţă necastrată, ce lasă locul unde stă murdar, cu o secreţie urât mirositoare, galbenă sau hemoragică? În acest caz este posibil să fie vorba despre piometru, adică o afecţiune uterină caracterizată de prezenţa în uter a unei secreţii anormale, purulente, ce poate pune în pericol viaţa animalului. Doctor Lescai Constantin Daniel, şef de clinică la Spitalul Veterinar Ilioara, din Capitală, ne-a spus ce este aceasta şi cum se poate trata. Piometrul apare de obicei până la două luni după trecerea perioadei de călduri şi poate fi favorizat şi de monte nereuşite sau de moartea fetusului. Practic, această afecţiune apare ca urmare a unor dereglări hormonale cumulate cu prezenţa unor germeni în corpul pisicii.
Efectele bolii nu sunt mereu vizibile
Secreţia uterină în exces ce urmează perioadei de călduri se acumulează în uter, se contaminează şi transformă uterul într-o zonă purulentă. Lichidul astfel format se poate evacua chiar şi intraabdominal, provocând astfel peritonita acută, care este letală. „În anumite condiţii, această secreţie se poate exprima şi la nivel vulvar, lucru uşor observabil atât de proprietar, cât şi de medic. În multe situaţii, cervixul este închis, secreţia purulentă acumulându-se fără exteriorizare, făcând diagnosticul primar accesibil doar medicului”, ne-a spus medicul veterinar.
Diagnostic precis prin ecografie
Femela afectată de piometru poate sau nu să prezinte simptome ca: febră, o dorinţă mare de a bea apă şi urinare în exces. Dacă această afecţiune nu este tratată se poate ajunge la deprecierea gravă a stării generale de sănătate, autointoxicaţie, afectare multiorganică, peritonită şi, în final, deces. „Diagnosticul acestei afecţiuni se realizează pe baza examenului ecografic, ce relevă distensii uterine, cu îngroşarea pereţilor uterini, conţinut patologic în cavitatea abdominală, în unele cazuri, uterul ocupând o mare parte, fiind uşor de observat”, a completat specialistul.
Prevenirea se poate realiza prin sterilizare
Tratamentul piometrului este de natură chirurgicală, realizându-se ovarohisterectomia de urgenţă. Pot apărea şi complicaţii, acestea referindu-se la şoc septic, peritonită acută, insuficienţă hepato-renală sau deces.
Foarte important de ştiut este că această afecţiune poate fi prevenită prin sterilizarea femelei, metodă prin care se elimină riscul de piometru, de tumori mamare şi de alte afecţiuni cu origine genitală. De asemenea, este recomandat ca pisicile ce nu sunt încă sterilizate să fie duse la ecografie după fiecare ciclu de călduri, mai ales în perioada de maximum două luni după călduri.
Dacă aveţi întrebări legate de această afecţiune sau orice altă problemă de sănătate a animalului de companie favorit vă puteţi adresa Spitalului Veterinar Ilioara, din Str. Ilioara nr. 16 E, sector 5, număr de telefon 021/348.05.30.
Daniela Purgaru