de Dana Purgaru
Dacă aveţi o pisică sau un câine care face nazuri la mâncare şi nu mai ştiţi ce să-i daţi ca să îi faceţi pe plac, trebuie să ştiţi că procedând astfel îl supuneţi unui risc de a primi produse care nu îi sunt indicate, lucru ce poate duce la îmbolnăvire. Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară, vă spune ce e bine să faceţi atunci când intraţi în pană de idei în ceea ce priveşte meniul patrupedului.
Hrana industrializată asigură tot aportul necesar de nutrienţi
De multe ori, stăpânii de animale de companie susţin că probabil patrupedele lor s-au plictisit de hrana pe care o primesc şi de aceea sunt mofturoase la mâncare. Variaţia în alimentaţie este bună, ea asigurând aportul necesar de nutrienţi greu de găsit într-o monodietă. „În cazul în care a fost susţinută o alimentaţie cu o hrană industrială de calitate - granulată sau conserve -, atunci majoritatea problemelor de aport nutriţional sunt rezolvate ca urmare a «reţetelor» stabilite ştiinţific ce stau la baza unor asemenea produse. Pornirea firească însă a stăpânului iubitor este de a împărţi o parte dintre alimentele omului cu câinele sau cu pisica de lângă el”, ne-a spus medicul veterinar.
Fiecare „gustare” formează un obicei
Din păcate, astfel de practici nu fac decât să crească pofta câinelui sau a pisicii pentru mâncarea stăpânului, iar dacă cedaţi privirilor rugătoare şi îi daţi câte puţin din ce consumaţi, nu faceţi decât să „educaţi” prost animalul şi acesta să ceară mereu. „În acest caz este bine să evitaţi să vă miraţi că apoi bietul câine şi chiar şi pisicuţa vor refuza «bobiţele» şi vor aştepta înfriguraţi să vă îndreptaţi repede spre frigider sau spre aragaz şi să vă apucaţi «de treabă». Este cel mai clasic şantaj emoţional”, a explicat specialistul.
Condimentele sunt interzise
Este bine să nu cedaţi tentaţiei de a oferi animalului de companie hrană nepotrivită şi să creaţi obiceiuri nedorite. „Este indicat să menţineţi alimentaţia cu hrană industrializată de cea mai bună calitate, ce poate fi schimbată ca sortiment, treptat, atunci când consideraţi necesar. Peste această dietă, ca o adăugire şi nu ca o înlocuire, puteţi folosi, după caz, carne de măcelărie, preparată mai ales prin fierbere. Se pot folosi organe diverse, precum inimă de vită, bojoc, rinichi de vită, dar şi musculatură, cu cât mai puţină grăsime, de vită, oaie, miel, pui. Atenţie la ficăţei şi oase! Sunt mai «grele» şi pot da probleme fie cu fierea, fie cu alergiile alimentare sau cu eczemele. Evitaţi să folosiţi uleiuri, prea multă sare, condimente, ceapă sau usturoi. Pentru pisici, peştele este o delicatesă, atenţie însă la oase şi la piele, ce pot da probleme digestive”, sfătuieşte doctorul Daniel Lescai.
Ca regulă, ori de câte ori doriţi să modificaţi dieta câinelui sau a pisicii este bine să întrebaţi medicul veterinar.
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dana Purgaru