de Dana Purgaru
Specialiştii din cadrul Wild Dolphin Project au lucrat timp de un sfert de secol cu un grup de delfini liberi din Caraibe pentru a elabora o serie de sunete, în speranţa că aceste animale le vor învăţa şi le vor folosi pentru a transmite mesaje. „Sargase” a fost primul cuvânt rostit de delfini.
De la fluierat la mesaj, printr-un prototip
„Sargase” este numele unor alge brune marine și a putut fi tradus cu ajutorul unui prototip al unui dispozitiv de traducere numit Cetacean Hearing and Telemetry - CHAT. Sunetul emis de delfini a fost un fluierat pe care l-au învățat în cadrul proiectului. CHAT utilizează algoritmi speciali cu ajutorul cărora analizează fluierăturile delfinilor, depistând unele caracteristici semnificative ale acestora.
Un pas important către comunicarea cu animalele
Cercetătorii speră ca, în timp, să poată folosi asemenea dispozitive nu numai pentru a analiza sunetele inventate de ei şi învăţate de delfini, ci şi pentru a înţelege cu adevărat limbajul delfinilor, ceea ce îşi comunică ei în mod natural. Acesta este un pas important spre crearea unor traductoare ce vor permite oamenilor să „vorbească” în timp real cu animalele. Cercetări asemănătoare, cu ajutorul unor dispozitive ce operează cu algoritmi special proiectaţi, au fost realizate şi în cazul unor maimuţe precum macacii rhesus şi gibonii.