Main menu

header

  Dacă observaţi că cineva face rău unui animal, îl abandonează, îl bate, îl schingiuie, îl ţine în lanţ necorespunzător ş.a.m.d., nu puteţi sta indiferenţi şi trebuie să ştiţi că legea este de partea dumneavoastră.

Mergeţi la Poliţie

  În momentul în care sunteţi martori la un act de cruzime faţă de animale găsiţi un martor şi încercaţi să reţineţi făptaşul, să anunţaţi Poliţia sunând la 112 sau să mergeţi la cea mai apropiată secţie. Nu vă sfiiţi să faceţi acest lucru, duceţi-vă cu legea în mână (Legea 205/2004, împreună cu Legea 9/2008, care o completează şi o modifică pe prima).

Autorităţile sunt obligate să intervină

  Dacă poliţiştii nu vor să vă ajute, pe criteriul „noi ne ocupăm de oameni, nu de animale”, arătaţi-le pasajul din lege ce specifică faptul că de implementarea ei răspund, în mod obligatoriu, Poliţia, în colaborare cu Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV). Din păcate, mulţi oameni ai legii nu au auzit încă de această lege. Astfel, vor fi luate datele făptaşului, ale martorului şi ale dumneavoastră şi se va întocmi un proces-verbal, ce va fi semnat de toţi cei de faţă. Cereţi o copie a actului pe loc şi eventual un număr de înregistrare.

Plângere la Direcţia Sanitar-Veterinară

  Faceţi o plângere în scris şi la DSV din localitate, la care anexaţi copia de pe procesul-verbal de la Poliţie şi pe care trebuie să o lăsaţi la secretariat. Nu uitaţi să luaţi număr de înregistrare! În 30 de zile lucrătoare trebuie să primiţi răspunsul scris. Puteţi ataşa chiar legea la plângerea scrisă şi să subliniaţi pe ea unde s-ar încadra fapta. Ancheta propriu-zisă se face de DSV, împreună cu Poliţia.

Puteţi obţine certificate medicale

  Dacă ştiţi de anumite animale schingiuite, mergeţi cu ele la medicul veterinar pentru a fi consultate şi pentru a primi o dovadă constatatoare. De asemenea, dacă aveţi cadavrul unui animal presupus otrăvit sau omorât în bătaie trebuie să îl duceţi imediat la examinare medicală şi să luaţi un certificat medical, unde este specificată de medic cauza decesului. Copii de pe aceste acte medicale este bine să fie ataşate plângerilor.
Sancţiunile pe care le pot primi cei care fac rău animalelor pot fi foarte mari, ajungând până la închisoare între 1 şi 3 ani.
Daniela Purgaru