de Dana Purgaru
Pisica-pescar este o specie asiatică de felină care se distinge de toate celelalte prin faptul că îi place să înoate și obișnuiește să pescuiască la adâncime.
Străbate înot distanțe mari
Pisica-pescar (Prionailurus viverrinus) trăieşte în zone umede și în păduri de mangrove din sudul şi sud-estul Asiei, în țări precum Birmania, Nepal, Thailanda, China, India, Ceylon, insulele Sumatra și Java și chiar în Himalaya. Deoarece se hrănește în proporție de 80% cu pește, este un foarte bun înotător - străbate chiar și întinderi mari de apă - și un pescar iscusit. În plus, obișnuiește să mănânce șerpi, broaște, crabi, raci, melci și insecte de apă, dar și păsări, șoareci, reptile, oi și pui de animale mari. Conform unei legende, se pare că o pisică-pescar a omorât odată un tigru, ceea ce este posibil întrucât e într-adevăr foarte agresivă.
Este de două ori cât o pisică obișnuită
Are corpul acoperit cu blană cenușie și maro, moale și strălucitoare și este de două ori mai mare decât o pisică de companie - poate ajunge la 86 cm și 14 kg. În ciuda însușirilor de vânător rapace și a faptului că este recunoscută pentru ferocitatea ei, poate fi uneori prietenoasă cu oamenii pe care îi cunoaște. Femela naște doi-patru pui care, după numai câteva săptămâni, încep să vâneze singuri. De altfel, această specie de pisică, la fel ca toate felinele, este independentă.
Habitatul natural este amenințat de om
Pisica-pescar trăiește aproximativ 10-12 ani. Din păcate, habitatul natural al acestui carnivor se reduce treptat din cauza intervenției omului, iar în ultima decadă numărul de exemplare a scăzut alarmant. Totuși, este protejată prin lege în Bangladesh, Cambodgia, China, India, Indonezia, Myanmar, Nepal, Pakistan, Sri Lanka și Thailanda.