de Dana Purgaru
Şase femele de zimbru, frumoase și impunătoare, care au fost crescute în captivitate în insulele britanice, au ajuns în țara noastră, în Parcul Natural Vânători Neamţ, și se vor alătura zimbrilor existenți acolo.
Se încearcă salvarea de la dispariție
Țara noastră are o activitate demnă de invidiat în ceea ce privește mărirea efectivelor de zimbri și reintroducerea lor în sălbăticie. Cele șase femele sosite recent din Irlanda, Anglia și Scoția vor fi ținute o lună în carantină și apoi vor gusta libertatea din pădurile românești alături de ceilalți 11 zimbri de la noi. Specialiștii din Parcul Natural Vânători Neamţ sunt implicaţi de mulţi ani în programele de reintroducere a acestei specii în natură şi fac eforturi susținute pentru protejarea și înmulțirea lor în sălbăticie.
Vor contribui la diversitatea genetică
Aceste exemplare nou-venite în România vor ajuta la sporirea efectivului populaţiei şi a diversităţii genetice a zimbrilor de la Vânători Neamţ. „Este un exemplu excelent modul în care grădinile zoologice care participă la programele coordonate de înmulţire derulate de European Zoo Association contribuie la salvarea speciilor de la dispariţie”, a declarat Douglas Richardson, director al Highland Wildlife Park, de unde provine una dintre femele.
Cel mai mare erbivor din Europa
Zimbrul (Bison bonasus) este cel mai mare erbivor din Europa. În stare sălbatică, specia a dispărut în 1927, dar un mic număr de exemplare a fost menţinut în captivitate. Pornind de la acestea, au fost iniţiate programe de înmulţire şi reintroducere în natură, primul exemplar crescut în captivitate fiind eliberat în 1952. În prezent, populaţia sălbatică europeană de zimbri numără aproximativ 3.000 de exemplare.