de Raluca Grințescu
La fiecare câteva luni, un restaurant introduce carnea de leu în meniu pentru a atrage turiştii doritori să consume preparate exotice. Carnea de leu furnizată restaurantelor provine de la animale crescute în captivitate, iar vânzarea acesteia este legală în Statele Unite ale Americii. Deoarece leul nu este trecut pe lista speciilor periclitate, acesta poate fi crescut pentru consum.
De la circ, direct în farfurie
Sunt dovezi care arată că există locuri unde animalele sunt crescute special pentru a fi date spre consum. În anumite cazuri, acestea provin chiar de la proprietari particulari, circuri și grădini zoologice. În 2010, la o cantină din Arizona s-au servit burgeri cu carne de leu pentru celebrarea Cupei Mondiale din Africa de Sud. La începutul acestui an, un restaurant din Florida a vândut tacos cu carne de leu. Ca și replică la adresa celor care contestă consumul acestui tip de carne, managerii unui restaurant au scris pe site-ul lor: „Susțineți că am întrecut orice limită deoarece am permis consumul cărnii de leu. Dar răspundeți sincer: voi nu ați întrecut această limită atunci când ați consumat carne de vită, de pui sau de porc în această săptămână?”
Ilegalități făcute de comercianți
Food and Drug Administration (FDA), agenție din SUA care este responsabilă cu reglementarea alimentației (umane și animale) și a medicamentelor, consideră carnea de leu ca fiind „carne de vânat”. Procesarea cărnii este reglementată prin lege, la fel ca și în cazul cărnii provenite de la animalele domestice. Cei care dezaprobă acest lucru sunt îngrijorați de faptul că nu poate fi făcută o inspecție adevărată a pieței cărnii de leu, deoarece se vinde într-un lanț mic de magazine, greu de monitorizat. De exemplu, în 2003, un măcelar a fost acuzat că a vândut carne de tigru etichetată ca fiind carne de leu. Nu există niște procedee de certificare bine puse la punct, care să oprească aceste ilegalități făcute de unii comercianți. Cei care luptă pentru apărarea drepturilor animalelor sunt îngrijorați că acest moft culinar va avea, pe viitor, un impact negativ asupra populațiilor sălbatice de lei. Aceste feline se confruntă deja cu probleme legate de braconaj, de pierderea habitatului și de conflicte umane. Leii au pierdut până acum 80% din teritoriul inițial din cauza dezvoltării așezărilor umane în perimetrul lor, iar numărul acestora a scăzut de la 200.000 la doar 30.000 de exemplare.
Leii au pierdut până acum 80% din teritoriul inițial din cauza dezvoltării așezărilor umane în perimetrul lor, iar numărul acestora a scăzut de la 200.000 la doar 30.000 de exemplare
Consumatorul are ultimul cuvânt
Illinois, un stat american considerat ca fiind punctul central de aprovizionare, de sacrificare și de vânzare a cărnii de leu, încearcă să introducă o lege care să interzică aceste practici. La urma urmei, consumatorul este cel care decide dacă trebuie sau nu să existe o piață a cărnii de leu. După China, SUA sunt pe locul al doilea în ceea ce privește consumul de carne de animale exotice și influențează în mare măsură ceea ce se întâmplă în această piață. Între timp, acei oameni care se gândesc la ce tip de vin să asorteze friptura de leu ar trebui să comande ceva care poate „spăla” gustul de rușine din gura lor.