Main menu

header

480 24 1de Andrei Dicu

Capybara, cel mai mare rozător din lume, poate atinge o greutate de până la 50 kg şi 1,3 m lungime şi este unul dintre animalele „la modă”. În ultimii ani, el a devenit principalul prieten al copiilor japonezi, însă „febra” a cuprins rapid întreaga lume, în primul rând datorită blândeţei care îl caracterizează pe acest minihipopotam semiacvatic.

La plajă, sfidând Anaconda, caimanii şi jaguarii

480 24 4Simpaticul Capybara trăieşte, cu predilecţie, în America de Sud, acolo unde preferă habitatul mlăştinos şi umed. Este un animal docil şi leneş, care se bucură din plin de zonele cu vegetaţie luxuriantă abundentă, dar care, având în vedere pericolele junglei amazoniene, trebuie să se ferească mereu de uriaşii şerpi Anaconda, de caimani şi de jaguari. Capybarii sunt sociabili şi extrem de inteligenţi. Trăiesc în grupuri de câte 10-30 de indivizi şi sunt excelenţi înotători. Pot rămâne până la cinci minute sub apă, fapt care îi ajută să scape de animalele de pradă. Pur şi simplu, un Capybara poate dormi sub apă, ţinându-şi doar nările la suprafaţă. Blana lor poate varia de la nuanţe de maro la gri şi la galben, spre alb. Chiar dacă, în aparenţă, pot părea ciudate la înfăţişare, haioasele rozătoare au cucerit rapid inimile copiilor şi adulţilor din toată lumea, care s-au grăbit să adopte asemenea exemplare.

Panică în California

480 24 2Nu demult, revista noastră vi-l prezenta pe Gary, un Capybara adoptat de un cuplu din Texas după o vacanţă petrecută în Venezuela. Ei bine, Gary se distrează de minune alături de restul familiei, din care mai fac parte un căţel, o pisică, un porcuşor de Guineea şi o broască ţestoasă. Fericitul Gary doarme în pat, face baie în piscină şi este plimbat în ham şi cu maşina. Iar ca el sunt mulţi, deşi autorităţile din California, spre exemplu, au interzis deţinerea unui astfel de animal. Totul a pornit de la faptul că, deşi în general sunt leneşi, uneori Capybarii o „iau la sănătoasa” şi provoacă panică, deşi nu atacă niciodată oamenii sau alte animale de companie, poate şi pentru că sunt vegetarieni, iar meniul lor preferat este alcătuit din pepeni şi dovleci. În urmă cu trei ani, un fermier a contactat autorităţile, după ce o „creatură” i-a speriat caii, le-a mâncat fânul şi apoi i-a alergat câinele prin curte. California nu este singurul stat din SUA unde Capybarii trăiesc liberi, iar în Florida, apariţiile acestor „musafiri” sunt frecvente.

Atracție turistică de seamă pentru Japonia

480 24 3În Japonia, în schimb, asistăm la o adevărată isterie. O sumedenie de familii își doresc să intre în posesia unui Capybara. Mai mult, celebra grădină zoologică Nagasaki Biopark dispune de aproape 1.100 de exemplare, fapt care a atras o afluenţă de public demnă de remarcat pentru Ţara Soarelui Răsare. Copiii niponi sunt pur şi simplu fascinaţi de aceste animăluţe şi se înghesuie să le hrănească şi să le ciufulească. Şi, ca un suflet bând ce e, înţeleptul şi docilul Capybara rabdă cu stoicism.

De curând, moda a cuprins şi Europa, însă clima de pe „Bătrânul Continent” nu avantajează creşterea acestor vieţuitoare. Şi totuşi, cine ştie, poate vom asista foarte curând la prima adopţie a unui Capybara şi în România...