Main menu

header

483 24 4de Dana Purgaru

După 200 de ani în care zimbrul a dispărut din pădurile României, eforturile de înmulțire a acestei specii dau roade. Recent a venit pe lume primul pui de zimbru care va trăi în sălbăticie.

Cel mai ambițios proiect de gen de la noi

Romanița, una dintre femelele de zimbru care au fost eliberate în luna mai, în comuna Armeniș, pentru repopularea ținutului cu acest mamifer dispărut din România, a adus pe lume primul pui liber mascul. „Asta înseamnă ca la Armeniș avem acum 18 zimbri. Iubitorii naturii sunt invitați pe pagina de Facebook a WWF-România să dea un nume puiului. Sunt propuse trei apelative: Armin, Amza și Prâslea. Numele care va strânge cele mai multe voturi va fi dat animalului, iar cel care l-a recomandat va deveni automat «nașul zimbrului»”, au scris fanilor reprezentanții World Wild Fund (WWF) Romania pe pagina de Facebook a organizației. Cele 17 exemplare de zimbru au fost aduse în România, la Armeniș, Caraș-Severin, din diferite centre de reproducere din Europa. Potrivit WWF Romania, acesta a fost cel mai mare transport și cel mai important fenomen de reintroducere a zimbrului care a avut loc vreodată în Europa.

Specia a dispărut în 1790

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa. El a dispărut definitiv de pe teritoriul României în 1790. Statisticile arată că, în ianuarie 2014, au fost identificaţi în lume doar 5.046 de zimbri, dintre care 3.403 sunt în cirezi libere sau în regim de semilibertate. România este astăzi una dintre cele nouă ţări europene în care mai trăiesc zimbri în sălbăticie. Un alt grup de astfel de mamifere, în afară de cea din Armeniş, trăieşte în Parcul Natural Vânători din Neamţ.

Din toamnă vor avea libertate totală

Zimbrii aduşi la Armeniş stau, pentru început, într-o zonă de aclimatizare de aproximativ 15 hectare, după care vor avea acces la o zonă de semilibertate, de 160 de hectare, unde se vor putea adapta la mediul sălbatic şi vor învăţa să supravieţuiască în natură. „În toamna acestui an vor avea acces dincolo de zona împrejmuită și vor deveni primii zimbri care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul al VIII-lea încoace”, au precizat reprezentanții organizației.