de Gabriela Niculescu
Este imposibil să nu vă fi întâlnit măcar o dată în viață cu o persoană care a avut nevoie de ajutor pentru prinderea unui animal, fie el rănit, agresiv sau pur și simplu speriat. Dacă sunteți din București și aveți nevoie de o soluție pentru această situație, Asociația „Cuțu, cuțu” pentru protecția animalelor vă poate împrumuta, cu un contract de folosinţă, o cușcă tip capcană. Președintele asociației, Marcela Pîslă (foto), ne-a vorbit despre utilitatea acesteia.
„Puteți captura necuvântătoare ce trebuie duse la sterilizare”
Cu această cușcă au fost prinse pisici bolnave și speriate, aflate la subsolurile blocurilor, în mod special. „De exemplu, am prins o pisică ce avea abdomenul sfâşiat, deoarece a trecut printr-un gard cu sârme ruginite şi groase şi nu stătea să fie prinsă cu mâna, pentru a o duce la doctor. Totodată, puteți prinde necuvântătoare ce trebuie duse la sterilizare. De pildă, am prins pisicile din subsolul unui spital, le-am dus la sterilizare şi apoi le-am oferit spre adopție. Sau am prins pisicile de la un subsol de bloc, unde proprietarii au dorit să acopere aerisirile pe unde intrau pisicile în beciurile lor”, ne-a spus Marcela Pîslă.
„Cerem doar o garanţie, pentru a ne asigura că o primim înapoi”
Cuştile-capcană costă în jur de 700 de lei şi pot fi achiziţionate de oricine, mai nou, de la magazinele specializate pentru animale, care dețin produse profesionale pentru protecţia şi controlul acestora, electronice, echipamente de dresaj, zgărzi şi lese profesionale, dar și cuști. „Celor care nu au aceşti bani le împrumutăm cuşca noastră, cu contract de folosinţă şi o anumită garanţie, pentru a ne asigura că o primim înapoi, şi la timp, fără a pierde vremea cu recuperarea sa”, a declarat președintele Asociației „Cuțu, cuțu”.
Fiţi atenţi să nu fie furată!
În Bucureşti, sunt, la ora aceasta, foarte puţine cuşti-capcană, din pricina costului lor ridicat. Un alt motiv al diminuării numărului cuştilor este faptul că multe dintre acestea s-au pierdut prin împrumutare. Cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul unei organizații care a pierdut o cuşcă împrumutând-o, fără niciun act, unei protectoare de zonă, care a lăsat-o nesupravegheată, în parcul în care se afla o pisică nesterilizată, şi a plecat. După câteva ore, când a revenit, cuşca dispăruse, fiind probabil luată şi vândută la fier vechi de „binevoitori”. Tocmai de aceea este important să știți că, atunci când împrumutați această cușcă și o folosiți în spații deschise, trebuie să fiți vigilenți și să o păziți.
Atenţie! Sistemul cuștii-capcană nu rănește în niciun fel animalul capturat! Acesta este ademenit în interior cu o momeală, iar în momentul în care o atinge, resortul de care aceasta este prinsă declanșează rapid închiderea ușii.