Main menu

header

489 24 1de Dana Purgaru

Aveți un câine și ați observat că acesta respiră greu, zgomotos, sforăie mereu și pare că se sufocă după ce aleargă sau când se bucură excesiv? La fel ca și în cazul oamenilor, astfel de simptome pot fi semnul unor probleme de sănătate. Potrivit dr. Daniel Lescai, doctor în medicină veterinară și șef de clinică la Spitalul Veterinar „Salvavet-Ilioara”, unele rase sunt predispuse la astfel de situații.

Structura anatomică poate împiedica oxigenarea

Cele mai predispuse rase la probleme respiratorii sunt Bulldog, Boxer, Pug (Mops), Boston Terrier, Bull Mastiff, Shih Tzu, Pekinez și metișii lor. „Aceste rase sunt denumite brahicefalice - în traducere liberă «cap scurt»). Lungimea mai mică decât la alte rase a nasului și a altor oase ale feței modifică raporturile între diferitele structuri anatomice din zona capului, plecând de la nări și ajungând până la trahee”, ne-a spus medicul veterinar. „Pe scurt, ceea ce se întâmplă este că, în toate situațiile, cantitatea de aer necesară funcționării în momente de necesar crescut de oxigen, adică aerul pătruns până la nivelul plămânilor, este insuficientă. În timp ce aleargă câțiva pași, se sperie foarte tare sau, chiar atunci când doarme, câinele poate pur și simplu să se sufoce. Lipsa acută de oxigen poate produce un episod de leșin, de pierdere a cunoștinței. Acesta este lucrul cel mai îngrijorător și este, de obicei, prima cauză pentru prezentarea la consultația de specialitate”, a explicat medicul.

Obezitatea și căldura sunt factori agravanți

Stăpânii care au câini din rasele amintite anterior trebuie să știe că aceste defecte sunt o realitate și că problemele respiratorii trebuie diagnosticate cât mai devreme, pentru a se evita complicațiile. De asemenea, e foarte important să se știe care sunt factorii ce pot înrăutăți situația. Printre aceștia se numără: obezitatea, efortul fizic, căldura excesivă, alergiile, emoțiile intense și chiar aerul condiționat.

Operaţia, o metodă de prevenire

În ceea ce privește tratamentul, există unele cazuri în care intervenția chirurgicală poate ajuta. „Stenoza nărilor și palatul moale elongat pot fi abordate chirurgical, preventiv, dacă aceste modificări sunt depistate din timp și curativ, imediat ce semnele grave se instalează - crize de sufocare, leșin, apnee și altele. Însă, orice intervenție chirurgicală prezintă un risc mai mare decât în cazul altor rase. Modificările anatomice ale căilor respiratorii și cele asociate raselor brahicefalice pot pune probleme la anestezie și, în consecință, sunt necesare precauții suplimentare. În cazurile mai puțin grave, unele medicamente și mai ales reducerea acțiunii unor factori favorizanți pot ajuta și pot duce la prevenirea unor situații nedorite”, a completat medicul veterinar.

Cele mai predispuse rase la probleme respiratorii sunt Bulldog, Boxer, Pug (Mops), Boston Terrier, Bull Mastiff, Shih Tzu, Pekinez și metișii lor