de Dana Purgaru
Hamsterul comun sau sirian, cum mai este denumit, este specia cu cea mai largă răspândire, fiind și cel mai întâlnit rozător de companie. Iată câteva informații despre împerecherea, gestația și nașterea lui.
Reproducerea are loc seara
Împerecherea controlată a acestor hamsteri trebuie să aibă loc seara. Introduceți masculul și femela împreună și, dacă se acceptă, lăsați-i circa o oră. Actul de împerechere va dura câteva secunde și va fi repetat de mai multe ori. Îndepărtați masculul imediat după terminarea împerecherii, pentru a evita eventualele agresiuni.
Ultima curățare a cuștii
Gestația femelei durează doar 16 zile, una dintre cele mai scurte perioade de gestație din regnul animal. În a 13-a zi este indicat să faceți o curățenie temeinică a culcușului, manipulând femela cu multă grijă. Apoi puneți în cușcă mâncare și apă din abundență, diverse materiale pe care să le poată folosi la confecționarea cuibului (fâșii de șervețele moi, neparfumate, ghemotoace de vată etc.) și îndepărtați restul accesoriilor.
Orice zgomot afectează „mămica”
Nașterea se petrece seara și, înainte de aceasta, femela este extrem de agitată câteva ore. Nu o deranjați în niciun fel în acest timp. Este bine să știți că orice zgomot sau mișcare o poate determina pe femelă să se panicheze și să își mănânce puii abia născuți. După ce îi naște nu trebuie să atingeți puii, deoarece mirosul dumneavoastră va fi sesizat de mamă, iar cei mici vor fi refuzați.
Își poate mânca puii
O femelă poate face în jur de opt pui. Dacă unii dintre ei nu sunt viabili sau dacă sunt prea mulți, femela îi va mânca. Nu interveniți nici acum, lăsați natura să se desfășoare. Acesta este un aspect normal al vieții hamsterilor. De asemenea, femela își va mânca placenta pentru a se hrăni cu nutrienți și, după naștere, va urma o binemeritată perioadă de odihnă.
Două grame la naștere
La naștere, puii sunt orbi, goi, surzi și complet dependenți de mama lor. Un pui de hamster comun cântărește în primele clipe de viață aproximativ două grame. Țineți minte că nu aveți voie să interveniți în niciun fel în cușcă în primele două săptămâni după naștere. Puneți doar mâncare și apă, fără a atinge nimic altceva. De asemenea, asigurați-vă că adăpătoarea este suficient de jos, încât să poată fi folosită de pui. Dacă totuși este neapărat nevoie să mutați vreun pui rătăcit folosiți o linguriță sau o spatulă curată, pe care o frecați în prealabil de talașul murdar din cușcă.
Ochii se deschid în a 14-a zi de viață
Din a doua zi de viață, puii încep să își schimbe culoarea pielii, iar din ziua a patra apare blănița. În ziua a şaptea vor începe să se miște și să exploreze cușca, chiar dacă ochii încă nu li s-au deschis. Acest lucru se întâmplă abia în ziua a 14-a, iar în ziua a 17-a vor începe să se joace cu ceilalți hamsteri. Din acest moment, puii pot fi atinși și puteți în sfârșit să curățați cușca. Pentru a-i manipula trebuie să vă spălați bine pe mâini, și apoi să vă frecați palmele cu talașul din cușcă. Aveți mare grijă, deoarece sunt foarte fragili. Atunci când îi țineți în palmă acoperiți-i cu cealaltă, deoarece au tendința de a sări și se pot răni.
Trebuie separați pe sexe
În a treia săptămână de viață, puii sunt înțărcați și puteți introduce treptat legume și fructe în dieta lor. Din a 28-a zi de viață trebuie să îi separați pe sexe, deoarece devin maturi sexual, și astfel puteți evita gestații nedorite. Puii de același sex mai pot rămâne împreună circa două-trei săptămâni, și abia apoi trebuie să fie găzduiți individual.
Gestația acestui animăluț durează doar 16 zile, iar o femelă face, în medie, opt pui