Main menu

header

494 24 1de Dana Purgaru

Cel mai rar şarpe din România, boa de nisip, care nu mai fusese văzut în viaţă din 1934, a reapărut în Lunca Dunării, unde au fost găsite de cercetători zece exemplare.

Este cel mai rar şarpe de la noi

Anunţul a fost făcut de Societatea Ornitologică Română (SOR), după ce un locuitor din Lunca Dunării i-a semnalat apariţia pe pagina de Facebook. Acesta a fost îndrumat către herpetologi, care au mers să investigheze observaţia. „După 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar şarpe din România - boa de nisip (Eryx jaculus). Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat «Sfânt Graal» al herpetologilor, o specie pe care toţi o credeau dispărută din fauna României şi care acum a fost regăsită. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viaţă”, potrivit unui comunicat al SOR.

Nu este veninos

Printre exemplarele găsite în teren de specialişti era şi o femelă cu şase pui. Şerpii au fost fotografiaţi şi filmaţi la faţa locului, dar nu au fost deranjaţi.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un şarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderenţă un animal nocturn, având pupila verticală. Se hrăneşte îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem de rar, în zone aride. Local, boa de nisip este numit şi şarpe cu două capete, pentru că are coada foarte asemănătoare cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap.