Uşor de diagnosticat la adulţi, infecţia urinară este mai greu de identificat la bebeluşi. Există totuşi câteva simptome care să vă facă să vă gândiţi la această afecţiune. Aşadar, dacă micuţul are probleme digestive, cum ar fi: diareea sau vomitatul, nu are poftă de mâncare, prezintă stări febrile alternative sau nu ia în greutate aşa cum ar fi normal, atunci trebuie să luaţi în calcul şi posibilitatea de a avea o infecţie urinară. În acest caz este posibil ca medicul să-i prescrie micuţului un examen citobacteriologic al urinei. O analiză suplimentară, numită antibiogramă, va testa sensibilitatea germenilor la diferitele antiseptice şi antibiotice urinare.
Recoltarea
Dacă micuţul este obişnuit să facă pipi la oliţă, nu aveţi decât să luaţi un flacon steril şi să-l plasaţi chiar în dreptul jetului de urină, pentru a efectua prelevarea. Dacă însă bebeluşul e încă în scutece, o infirmieră va dezinfecta sexul acestuia cu un antiseptic şi va plasa o punguţă sterilă în care acesta va putea face pipi fără să fie forţat.
Eritemul fesier, una dintre cauze
La nou-născuţi, eritemul fesier (roşeaţa feselor) se află deseori la originea infecţiilor urinare. Apoi, infecţia mai poate să apară spre vârsta de 2-3 ani şi mai ales la fetiţele care au tendinţa să se abţină să facă pipi fie pentru că toaletele de la grădiniţă nu sunt uşor accesibile, fie pentru că acestea nu sunt curate.
Reguli de prevenţie
Trebuie să-i învăţaţi pe cei mici să facă pipi şi acasă, şi la grădiniţă fără să se abţină prea mult timp! Este necesar să le spuneţi să bea apă regulat, iar pe fetiţe să le educaţi să se şteargă după ce au făcut pipi dinspre faţă spre spate şi să se spele bine în timpul băiţei. Infecţiile urinare repetate pot indica o malformaţie la nivelul rinichilor sau al căilor urinare. Micuţul va trebui să facă o ecografie sau o cistografie pentru a determina clar cauza problemelor. Orice aţi întreprinde, nu ignoraţi şi nu amânaţi tratarea acestor probleme, căci neglijenţa ar putea duce la pielonefrită, adică o infecţie acută a rinichiului.
Veronica Zărescu