Pentru a ajuta copilul să se adapteze căldurii din timpul verii, se impun câteva reguli de bază. Când temperatura din cameră se apropie de 24 de grade Celsius, dezbrăcaţi bebeluşul pentru culcare şi lăsaţi-l doar în pijama. Apoi, dacă se face şi mai cald, lăsaţi-l în bluziţa de corp sau chiar în pampers dacă este caniculă. Geamul îl puteţi lăsa deschis pe timpul nopţii dacă nu se află prea aproape de pătuţul micuţului şi numai după ce v-aţi asigurat că nu este curent.
Poziţia de dormit „culcat pe spate”, dezaprobată de generaţiile precedente, este, în prezent, preferată celei „culcat pe burtică”. Totuşi, poziţia pe o parte pare să fie cea mai bună şi cea mai sigură, conform opiniei medicilor. Oricum ar fi, schimbaţi, în mod regulat, latura pe care îl culcaţi pe micuţ, pentru a evita deformarea capului.
Aşternuturi din bumbac
Dacă optaţi pentru un pat cu bare, pentru mai multă siguranţă, aveţi grijă ca acestea să aibă un spaţiu între ele de minimum 2,5 cm şi maximum 6 cm. Pentru aerisirea pătuţului renunţaţi pe timpul verii la apărătorile din jurul lui, pentru a permite curenţilor de aer să circule. Aşternutul trebuie să fie din bumbac, pentru a evita iritaţiile şi pentru a absorbi transpiraţia micuţului.
De asemenea, este bine ca salteaua să fie compactă şi de aceeaşi mărime cu patul, pentru ca bebeluşul să nu poată aluneca între pat şi saltea şi să se sufoce. Alegeţi o saltea din burete, cu capetele acoperite cu material şi găuri de aerisire. Nu înveliţi bebeluşul cu cearşaf, pătură sau o plapumă pe caniculă, şi lăsaţi-l fără pernă până la vârsta de 2 ani. Vă veţi limita la cearşaf pe saltea şi la sac de dormit cu bretele pentru bebeluşi.
Veronica Zărescu