În zilele noastre medicul nu prescrie urgent o listă de antibiotice pentru vindecarea copilului, ci preferă să recomande părinţilor şi câteva remedii cunoscute din bătrâni şi care pot vindeca natural multe dintre afecţiunile copilăriei. Dacă starea micuţului nu se ameliorează, abia atunci doctorul prescrie un tratament medicamentos.
Vom încerca să vă facem cunoscute câteva sfaturi cu privire la calităţile vindecătoare ale plantelor, ale fructelor sau chiar ale legumelor pe care le folosim în alimentaţia de zi cu zi. Bananele, indicate în urticarie
Banana este recomandată în cazul următoarelor afecţiuni: diaree, artrită, alergie, urticarie, arsuri. Ca şi mărul, banana conţine pectină. Fructul trebuie să fie galben, cu câteva pete mici maronii (necoaptă este greu digerabilă). La copiii sub 6 luni se poate fierbe câteva minute în coajă. Este recomandată atât pentru diaree, cât şi în cazul constipaţiei. Banana e un fruct cu o valoare nutritivă ridicată, iar combinată cu lapte oferă mulţi nutrienţi necesari organismului. În plus, ajută la reţinerea calciului, fosforului şi azotului în organism. În cazul arsurilor se face cataplasmă dintr-o banană coaptă, peste care se aplică un bandaj.
Busuiocul scade febra
Busuiocul ajută la îmbunătăţirea memoriei, scade febra şi ajută la vindecarea aftelor. Ideală este utilizarea busuiocului în stare macerată la rece (o linguriţă cu flori la o cană cu apă), pentru a beneficia de uleiurile volatile.
Cartoful, medicamentul anticonstipaţie
Cartoful se foloseşte în tratamentul gastritei, constipaţiei, ulcerului, litiazei biliare, a rănilor, a arsurilor şi a pleoapelor umflate. Cartoful crud se curăţă de coajă, se dă prin răzătoarea cu găuri mici şi apoi se stoarce bine. Zeama proaspătă se bea imediat. În cazul arsurilor, al rănilor, al umflăturilor sau al erupţiilor se pot aplica cataplasme: felii sau cartofi daţi prin răzătoarea cu găuri mari, eventual puşi într-un tifon sau într-o cârpă curată.
Ceapa alungă tusea
Banala ceapă este bună pentru combaterea tusei, febrei, eczemei, paraziţilor intestinali sau a diabetului. Tusea şi bronşitele se pot vindeca cu decoct de ceapă. Se iau două cepe întregi, cu tot cu coajă, de mărime medie, se spală şi se pun 15 minute la fiert într-un litru de apă. Decoctul se bea cald, îndulcit sau nu, pe stomacul gol şi fără alte adaosuri. Ceaiul are un gust nu tocmai plăcut, însă acţionează foarte rapid. Totodată, ceapa este un bun remediu pentru scăderea febrei. Şosetele cu ceapă: se toacă mărunt trei, patru cepe şi se bagă în şosete de lână. Se trag pe picioare şi se mai pune o pereche deasupra. Se ţin până dimineaţa. Ceapa e bună în cazul guturaiului, are acţiune antidiabetică şi e recomandată în bolile cardiovasculare.
Veronica Zărescu