de Veronica Zărescu
În fiecare an, în lume, zeci de mii de femei sunt afectate de eclampsie. Este o boală specifică femeilor însărcinate. Are un caracter special, pentru că simptomele apar foarte târziu şi foarte brusc, aşa că nu există nicio modalitate de a fi prevenită. Cauzele acestei boli sunt încă necunoscute. Este o afecţiune foarte periculoasă şi poate fi fatală atât pentru mamă, cât şi pentru copil. Testul urinei este decisiv în detectarea acestei boli.
Monitorizaţi-vă sarcina!
Principalii indicatori ai eclampsiei sunt tensiunea ridicată şi prezenţa proteinelor în urină. De aceea, la fiecare consult din timpul sarcinii vi se va lua atât tensiunea, cât şi probe de urină pentru analiză. Aşadar, este vital să mergeţi la medic în mod regulat. Totuşi, este posibil ca aceste simptome să apară independent unul de altul şi să nu însemne neapărat instalarea acestei afecţiuni. Umflarea bruscă a mâinilor şi a picioarelor poate fi un semn, deşi din nou şi acest simptom este perfect normal în timpul sarcinii şi este cauzat de retenţia de lichide în organism. La începutul bolii, gravidele nu prezintă stări de rău. În fazele următoare însă pot apărea dureri de cap, ameţeli, stări de vomă şi dureri în partea superioară a abdomenului. În cazul în care este vorba despre eclampsie, placenta nu mai furnizează suficiente substanţe nutriente şi oxigen copilului, oprind astfel dezvoltarea normală a acestuia. Pe măsură ce boala avansează, este posibil ca rinichii, ficatul, plămânii şi creierul mamei să fie afectaţi. În cele mai grave cazuri pot surveni crize, coma şi chiar decesul, deşi aceste cazuri sunt destul de rare.
Impune naşterea de urgenţă
Dacă în urină au fost găsite proteine, iar tensiunea este ridicată, probabil că veţi fi internată pentru a fi ţinută sub observaţie. O dată ce eclampsia a apărut, singura soluţie este naşterea fie prin inducerea travaliului, fie prin cezariană. Această procedură va fi urmată, chiar dacă sarcina se află într-un stadiu prematur de dezvoltare.