de Veronica Zărescu
Vara, micuţul dumneavoastră este fleaşcă în câteva minute de la ieşirea afară. Mâinile lui sunt umede, iar picioarele urât mirositoare. Această eliminare a lichidelor nu este plăcută, dar necesară, aşa susţin specialiştii. Hidratarea, foarte importantă
Transpiraţia este un mecanism natural, ce permite să ne menţinem temperatura constantă a corpului. Cu cât este mai cald, cu atât temperatura organismului creşte, iar glandelor sudoripare elimină apă pentru a-l răci. Acest tip de glande se găsesc pe tot corpul, dar sunt mai concentrate în anumite zone: pe palme, pe tălpi sau la subsuoară. Transpiraţia propriu-zisă este inodoră, ea capătă miros atunci când intră în contact cu numeroasele bacterii prezente sub piele.
Anumiţi copii transpiră mai mult decât alţii, dar asta nu înseamnă deloc că nu sunt sănătoşi sau că ar avea o problemă anume. Transpiraţia excesivă la micuţi este rareori îngrijorătoare.
Folosiţi hăinuţe din bumbac
Dacă aveţi un copil care transpiră foarte mult, este important să îi daţi cât mai multe lichide. Să nu credeţi că, dacă bea mai puţin, va transpira mai puţin. Lăsaţi copilul îmbrăcat sumar în casă pe timpul verii. Schimbaţi-l foarte des. Când constataţi că hainele lui sunt umede, nu ezitaţi să-l schimbaţi de câte ori este necesar. Folosiţi hăinuţe din bumbac, deoarece absorb mai bine apa decât cele sintetice, care şi irită pielea uneori. Ideal ar fi să aveţi cel puţin două perechi de încălţăminte, pentru a le schimba zilnic: astfel vor avea timp să se usuce. Aveţi grijă cu igiena. Dacă micuţul transpiră foarte mult, poate să fie necesar să facă chiar două duşuri pe zi, pentru a evita degradarea transpiraţiei. Să nu utilizaţi deodorante, pentru că acestea sunt nocive pentru copiii! De asemenea, să nu folosiţi pudră de talc, pentru că aceasta, amestecată cu transpiraţia, agresează epiderma. Eventual, pentru picioruşe, utilizaţi un dezinfectant, pentru a-l freca bine între degeţele.