Amniocenteza e un test prenatal, ce oferă medicului informaţii despre sănătatea şi dezvoltarea bebeluşului, pe baza unei mostre de lichid amniotic. Cel mai frecvent motiv de a face o amniocenteză este de a determina dacă un bebeluş are o boală genetică sau o anomalie cromozomială, cum ar fi sindromul Down.
Amniocenteza se face de obicei între 16 şi 20 de săptămâni de sarcină. Iată câteva motive pentru a face o amniocenteză: pentru a determina dacă plămânii bebeluşului sunt destul de maturi ca să suporte o naştere prematură, în cazul în care aţi intrat mai devreme în travaliu sau dacă există un alt motiv pentru o naştere prematură; pentru a diagnostica sau a elimina o infecţie uterină dacă, de exemplu, vi s-a rupt apa înainte de termen; pentru a verifica dacă bebeluşul este bine în cazul în care aveţi o incompatibilitate a sângelui, cum ar fi incompatibilitatea Rh.
Test cu monitorizare ecografică
Pentru amniocenteza propriu-zisă veţi sta întinsă pe masa de consultaţie, iar abdomenul vă va fi curăţat cu alcool sau cu soluţie de iod. Ecografia este folosită pentru a găsi o zonă de lichid amniotic la o distanţă sigură faţă de bebeluş şi de placentă. Această procedură poate dura până la 20 de minute. Apoi, medicul va introduce un ac lung şi subţire prin peretele abdominal al femeii însărcinate, cu care va extrage o cantitate mică de lichid amniotic, apoi va scoate acul. Extragerea lichidului poate dura câteva minute, dar de obicei necesită mai puţin de 30 de secunde.
Bebeluşul va produce mai mult lichid, pentru a-l înlocui pe cel prelevat. Este posibil să simţiţi crampe ori contracţii în timpul procedurii. Gradul de disconfort sau de durere variază de la o femeie la alta şi chiar de la o sarcină la alta la aceeaşi femeie. Dacă vă faceţi griji privind faptul că acul poate răni bebeluşul, trebuie să ştiţi că riscul de rănire a fătului este redus, pentru că întregul test se face cu monitorizare ecografică. Medicul va evita plasarea acului lângă bebeluş, dar dacă se întâmplă ca acesta să vină în contact cu acul, se va retrage repede, la fel cum aţi face şi dumneavoastră dacă aţi atinge ceva ascuţit.
Veronica Zărescu