de Veronica Zărescu
Traumatismele cranio-cerebrale uşoare sunt cele mai comune accidente întâlnite la copii. Cauzele sunt multiple: căderi de la înălţime (de cele mai multe ori din pat), lovituri provocate de obiecte contondente sau leziuni cauzate de animale domestice (frecvente în mediul rural).
Doctor Florentina Ciocoiu, medic primar pediatru la Dispensarul „Pictor Tătărăscu”, precizează că traumatismele cranio-cerebrale sunt de mai multe feluri: hematoame, fracturi, comoţii, contuzii sau dilacerări. Cel mai des întâlnit este hematomul sau cucuiul. Acesta se formează în urma unei lovituri şi reprezintă o acumulare de sânge la nivelul pielii capului, fără leziunea creierului. Măsuri de prim ajutor
De cele mai multe ori, pentru un cucui sunt suficiente o compresă cu apă rece şi un pupic dulce de la mămi. Dacă micuţul s-a lovit zdravăn, medicul pediatru Florentina Ciocoiu vă sfătuieşte să urmăriţi comportamentul micuţului pentru două-trei zile. Ar trebui să vă îngrijoreze următoarele simptome:
- stare prelungită de somnolenţă;
- tulburări de vorbire;
- vărsături;
- dezechilibru la mers;
- paralizii temporare;
- comportament ciudat, anormal.
Dacă este vorba despre un traumatism cerebral grav, atunci mergeţi la spital, unde se vor face analize speciale, cum ar fi: radiografie craniană sau tomografie. Pentru situaţia în care micuţul şi-a spart capul, dezinfectaţi rana local şi solicitaţi ajutor medical specializat.