de Veronica Zărescu
Deshidratarea este un fenomen des întâlnit, ce apare atunci când corpul omenesc pierde prea multă apă. Pe tot parcursul zilei eliminăm apa prin transpiraţie, urină, materii fecale şi chiar prin respiraţie. Lichidul vital trebuie înlocuit, deoarece organele noastre au nevoie de el pentru a funcţiona corect. Cercetările arată că putem supravieţui aproximativ o lună fără mâncare, dar fără apă nu putem trăi mai mult de patru zile. Nou-născuţii au nevoie de apă din primele zile
Bebeluşii şi copiii mici se deshidratează mult mai uşor decât, adulţii din pricina metabolismului şi a dimensiunilor reduse. Mai ales vara este necesar să bea o cantitate mai mare de lichide decât de obicei. De altfel, şi bebeluşilor trebuie să li se dea apă încă din primele zile de viaţă. Sunt interzise însă băuturile carbogazoase cu îndulcitori sau cofeină. Acestea nu fac decât să determine organismul să piardă lichide, nicidecum să hidrateze. O deshidratare severă poate apărea atunci când copilul are febră mare sau diaree, vomită sau este foarte activ fizic pe vreme călduroasă.
Testul „ciupitului”
Corpul omenesc poate depista şi combate deshidratarea prin mecanisme specifice. Astfel, dacă organismul dispune de mai multă apă decât are nevoie, va elimina o parte din ea. În caz contrar, rinichii vor secreta un hormon antidiuretic, cu scopul de a încetini procesul de pierdere a apei. Dacă bebeluşul dumneavoastră este uşor deshidratat poate prezenta următoarele simptome:
- buze crăpate;
- agitaţie, iritabilitate sau letargie, moleşeală, piele rece;
- lipsa poftei de mâncare.
Puteţi testa gradul de hidratare a micuţului prin testul ciupitului. Prindeţi de piele copilul şi strângeţi uşor cu două degete. În momentul în care îi daţi drumul, pielea trebuie să revină imediat la forma iniţială. Dacă rămâne „strânsă”, este clar că micuţul este deshidratat.
Limonadă energizantă
Dacă micuţul se află într-o fază incipientă de deshidratare, puteţi prepara în casă următoarea combinaţie:
- un litru de apă;
- două linguriţe cu zahăr (nu folosiţi miere la copiii sub 1 an!);
- zeama de la o lămâie;
- un păhărel cu suc de fructe.
Va rezulta o delicioasă limonadă, ce îl va ajuta pe ştrengar să îşi recapete rapid puterile şi să se învioreze.