Main menu

header

    Mulţi copii prezintă afecţiuni ale pielii în anumite perioade, iar cauzele sunt foarte variate. De obicei, în primul an de viaţă apar pete roşii, erupţii persistente, uscarea accentuată a pielii, eczeme şi chiar cruste seboreice pe pielea capului.  Petele roşii ale sugarului tot apar şi dispar până la vârsta de 1 an, cu sau fără tratament, în funcţie de cauza afecţiunii. Cele mai frecvente afecţiuni de acest gen sunt: eczemele şi iritaţiile.  Iritaţia de lapte, care apare în primele luni de viaţă şi, în ciuda denumirii, nu este din cauza laptelui (trece de la sine, fără tratament); Iritaţia apare în timpul erupţiei dentare, dar şi atunci când bebeluşul este expus excesiv la soare şi la vânt.

     Afecţiunea se va trata cu produse speciale de îngrijire a pielii; Eczema alergică sau urticaria apare sub forma unor ridicături roşii sau albe ale pielii, înconjurate de o zonă roşiatică. Poate fi cauzată de unele alimente sau ca urmare a intrării în contact direct a pielii cu o ţesătură, plantă sau animal. În astfel de cazuri trebuie să vă prezentaţi cu cel mic la medic; Iritaţia de căldură apare atunci când pielea este supraîncălzită şi se manifestă prin pete roşii, mici, şi băşicuţe. Se va evita îmbrăcarea în haine groase, iar după baie pielea se va usca bine cu ajutorul unui prosop, prin tamponare;

     Eczemele sunt afecţiuni ce apar frecvent la copiii sugari pe faţă, în spatele urechilor şi a genunchilor şi la nivelul pliurilor pielii. Zona afectată este roşie şi prezintă băşicuţe. Eczemele apar din cauza prafului din casă sau al detergentului folosit la spălarea rufelor micuţului sau ca urmare a alergiei la unele alimente. Fiind o afecţiune mai delicată este nevoie de un tratament prescris de un specialist; Crustele seboreice de la nivelul pielii capului sunt o problemă des întâlnită la bebeluşi. Problema se ameliorează şi dispare după spălarea în fiecare zi cu un şampon special pentru bebeluşi. Dacă situaţia se agravează trebuie consultat medicul specialist.

Veronica Zărescu