de Veronica Zărescu
Pecinginea este o afecţiune a pielii contagioasă şi foarte frecventă la copii. Aceasta se manifestă prin bubiţe în jurul gurii şi al nasului. Erupţie de băşici pline cu lichid translucid
Pecinginea constă într-o infecţie cu streptococi sau stafilococi la nivelul leziunilor cutanate. Aceste bacterii ajung în piele prin eczeme, prin zgârieturi sau prin înţepături de insecte. Provoacă o erupţie de băşici pline cu lichid translucid. După câteva ore, acestea se complică şi devin bubiţe ce se sparg, se usucă, apoi formează o coajă gălbuie. În principiu, odată dispărute, leziunile nu lasă nicio cicatrice. Pecinginea apare mai ales la nivelul feţei, cu precădere în jurul gurii şi nasului, dar şi pe alte părţi ale corpului, cum sunt pielea acoperită de păr, braţele şi picioarele. Este adesea asociată unor alte afecţiuni ale pielii ca eczema, scabia sau pitiriaza.
Izolaţi micuţul de colectivitate!
Tratamentul constă în a dezinfecta leziunile cu un săpun sau cu o loţiune antiseptică, apoi în tratarea lor cu o alifie antibiotică. În plus, medicul se poate afla în situaţia de a prescrie copilului dumneavoastră antibiotice pe cale orală în caz de afecţiune severă şi un tratament complementar în caz de afecţiune asociată (eczemă sau scabie). Ca regulă generală, pecinginea poate fi tratată în patru sau în cinci zile. Este recomandabil să ţineţi copilul acasă, pentru a evita propagarea infecţiei în colectivitate. Încercaţi, pe cât posibil, să îl împiedicaţi pe micuţ să atingă leziunile, să îşi sugă degetul sau să-şi roadă unghiile, pentru a nu contamina şi alte părţi ale corpului. Totodată, nu uitaţi să vă spălaţi pe mâini după îngrijirile de rigoare sau după orice contact cu leziunile.