de Veronica Zărescu
Încă din uter, fătul poate simţi mirosurile transmise de lichidul amniotic. Senzaţia este percepută de nasul fătului încă din luna a 7-a de sarcină şi este memorată de creier. De aceea, la naştere, bebeluşul are deja anumite preferinţe. Mireasma laptelui matern, cea mai plăcută
Un nou-născut este capabil să îşi recunoască mama după miros, în special după aroma de lapte emanată de sânii ei. Este pentru el instinctul de supravieţuire, pentru că acest miros îi permite să se orienteze către hrană. Specialiştii au demonstrat că, la mai puţin de 12 ore de viaţă, un bebeluş poate exprima un dezgust şi chiar o respingere faţă de anumite mirosuri considerate de el ca fiind neplăcute. Este capabil de reacţii de satisfacţie când simte arome plăcute, cum ar fi mireasma mamei sau miros de vanilie, banane, miere. Mirosul şi gustul sunt simţuri aproape la fel de dezvoltate la bebeluş ca şi acelea ale adulţilor, şi asta chiar din primele zile de viaţă.
Evitaţi să schimbaţi parfumul
Atunci când lipsiţi de lângă bebeluş, lăsaţi în patul său, lângă cap, o eşarfă sau o bluză ce are mirosul dumneavoastră. De asemenea, evitaţi să vă schimbaţi parfumul, săpunul sau crema de corp în primele luni. Bebeluşul va fi agitat şi plângăcios, pentru că nu se va mai simţi în siguranţă. În momentul diversificării alimentaţiei, lăsaţi-i bebeluşului timp să analizeze şi să separe aroma mâncărurilor faţă de mirosurile din jurul său. Este interesant să îl testaţi pe cel mic pe la 2-3 ani jucându-vă în bucătărie de-a ghicitul mirosului la oţet, ceai sau diverse fructe parfumate. Veţi descoperi că micuţul dumneavoastră le identifică rapid şi cu uşurinţă.