de Veronica Zărescu
Gastroenteritele apar frecvent, indiferent de anotimp, şi declanşează epidemii de proporţii. Cei mai afectaţi sunt bebeluşii, pentru că le contactează foarte uşor şi se fac bine foarte greu. La originea lor este un virus, cel mai adesea un rotavirus sau o ciupercă. Gastroenteritele provoacă deshidratări severe
Simptomele gastroenteritelor sunt: febră, diaree, vomă. Sugarii pot suferi deshidratări severe în urma acestor manifestări şi chiar pierderi în greutate alarmante. De aceea este necesar să cântăriţi copilul chiar în prima zi de boală, pentru a ţine sub control pierderea în greutate. Dacă micuţul a slăbit mai mult de 10% din greutatea totală, atunci este necesară internarea în spital de urgenţă. În multe cazuri însă, gastritele benigne nu sunt decât un moment neplăcut, ce trece cu ajutorul unui regim alimentar bazat pe supe de legume şi pe iaurturi. Dacă micuţul nu îşi revine în 48-72 de ore, medicul va recomanda administrarea unui antibiotic sau chiar spitalizarea dacă bebeluşul este deshidratat.
O doză costă 300 de lei
Pentru a preveni aceste situaţii neplăcute, administraţi-i copilului un vaccin special împotriva rotavirusurilor, ce creează anticorpi încă din primele luni de viaţă. Vaccinul este opţional şi costă aproximativ 300 de lei o doză, în funcţie de adaosul unităţii medicale de unde îl achiziţionaţi. Pentru eficienţă maximă, sunt recomandate două doze de vaccin administrate la interval de 28 de zile între ele, oricând de la câteva săptămâni ale bebeluşului, dar fără a se depăşi 24 de săptămâni.