de Veronica Zărescu
Pentru că au fost prost sau prea des prescrise, antibioticele şi-au pierdut din eficacitate. În prezent, bacteriile împotriva cărora acestea au fost concepute să lupte, cum ar fi pneumococul (cauza otitelor) şi streptococul (responsabil de apariţia anghinelor bacteriene), rezistă acţiunii lor. Există acum tendinţa de a se evita folosirea excesivă a medicamentelor, dar nimeni nu se ocupă de comunicarea cu pacienţii. Se prescriu individual
Oamenii trebuie să înţeleagă clar rolul antibioticelor pentru a şti când să le folosească. În primul rând, antibioticele nu au rol profilactic (nu previn anumite boli), ci curativ (vindecă). La fel de necesar este să se înţeleagă faptul că atunci când medicul vă prescrie antibiotice trebuie să respectaţi reţeta întocmai. Dacă nu luaţi medicamentele la orele fixate şi nu respectaţi durata tratamentului, atunci bacteriile din organism vor deveni mai rezistente. Repetarea unui tratament cu acelaşi antibiotic, doar pentru că vi se pare că aveţi aceleaşi simptome este total greşită. Dacă prima oară a dat greş, antibioticul respectiv nu va mai avea nicio putere asupra microbului în cauză. Apoi, există multe boli ce au simptome asemănătoare, dar care sunt cauzate de bacterii diferite. La fel de greşită este şi „împrumutarea” tratamentului recomandat altei persoane. Antibioticele se prescriu individual, conform cu afecţiunile sau sensibilităţile fiecărei persoane.
În numerele viitoare ale revistei noastre vă vom prezenta argumente pro şi contra antibioticelor, dar şi modalităţi de administrare a acestora. (va urma)