de Veronica Zărescu
În primele două luni, micuţul dumneavoastră trece printr-o perioadă de adaptare. Totul este nou pentru el, mai ales trecerea timpului. Nu face diferenţa între zi şi noapte, aşa că nu ştie când trebuie să doarmă şi când nu. Ziua nu feriţi copilul de zgomotele normale
Este important să îl ajutaţi să se adapteze. Ziua lăsaţi radioul sau televizorul deschis, vorbiţi normal şi deplasaţi-vă prin casă fără grijă că deranjaţi copilul, chiar dacă el doarme. Noaptea lăsaţi o lumină de veghe şi închideţi orice sursă de zgomot. Aşa el va învăţa să facă diferenţa între noapte când este linişte şi ziuă când se aud zgomote şi este agitaţie. În plus, fixaţi ora băiţei şi respectaţi-o în fiecare zi pe cât posibil. Creaţi un ritual al îmbăierii, al masajului şi oferiţi-i micuţului o masă copioasă după aceea. Vorbiţi-i în şoaptă şi mângâiaţi-l uşor. Se va relaxa şi va înţelege că este momentul să doarmă.
Se va trezi noaptea ca să mănânce
Chiar dacă adoarme la momentul potrivit, copilul se va trezi, mai ales în primele luni de viaţă, după trei-patru sau cel mult cinci ore. O va face doar de foame, aşa că oferiţi-i hrană şi se va culca la loc. Dacă se trezeşte de mai multe ori plângând înseamnă că are colici şi trebuie să vă sfătuiţi cu medicul pediatru pentru tratament. Dacă se trezeşte şi începe să gângurească sau să se joace, atunci înseamnă că bebe nu face diferenţa între zi şi noapte. Aşa că nu îl băgaţi în seamă şi lăsaţi-l să adoarmă la loc. Un sfat util din partea noastră pentru o noapte liniştită: ridicaţi bebeluşul după laptele de seară şi băteţi-l pe spate ca să elimine gazele. Astfel, bebeluşul nu va avea dureri de burtică pe timpul nopţii. Să nu vă temeţi că astfel îl veţi trezi şi că nu va mai adormi la loc. Se va culca sătul şi liniştit.