de Veronica Zărescu
Fiecare copil are nevoie de un anumit interval de timp pentru odihnă. La bebeluşi, există mai multe reprize de somn pe timpul zilei, iar la copiii de peste 1 an rămân cam două momente în care dorm.
De regulă, un somn pe la 11 dimineaţa şi unul după-amiaza. După vârsta de 2 ani, lucrurile se cam schimbă. Copilul va avea o singură perioadă de odihnă, după-amiaza. Până la ce vârstă va fi nevoie de acest repaus hotărăşte fiecare copil în parte. Asta nu înseamnă că micuţul trebuie lăsat să facă orice vrea, ci trebuie urmărit dacă mai are sau nu nevoie de somn pe timpul zilei.
Semne că micuţul nu mai are nevoie de odihnă la prânz
- Este liniştit până la sfârşitul zilei şi se culcă după program normal;
- Îşi desfăşoară toate activităţile obişnuite fără să fie agitat, iritat sau morocănos;
- Este dispus la joacă până seara şi nu se freacă la ochi, cască sau este moleşit.
Dacă este aşa, atunci copilul dumneavoastră este pregătit să renunţe la somnul de după-amiază. Dacă nu, atunci este cazul să îl convingeţi să mai facă o pauză după-amiaza. Pentru a-l convinge să se odihnească un pic sau chiar să doarmă, încercaţi următoarele metode:
- faceţi linişte şi creaţi o atmosferă relaxantă în casă la orele amiezii;
- imediat după masa de prânz, propuneţi-i copilului să se ducă în cameră;
- dacă nu vrea să doarmă, puteţi să-i citiţi o poveste sau să vă jucaţi un joc liniştit;
- evitaţi să porniţi televizorul şi rugaţi copilul să se întindă. Spuneţi-i că nu este obligat să doarmă, dar că e bine să se odihnească un moment după prânz. Dacă are nevoie de somn va adormi repede, iar dacă rămâne treaz, cel puţin se va odihni.