de Veronica Zărescu
Totul se modernizează în jurul nostru, iar tehnologia înlocuieşte multe dintre îndeletnicirile omului, dar rămân totuşi momente unice în viaţă, care dau culoare tocmai prin simplitatea lor. Aşa am putea încadra povestea de noapte bună citită puiului la culcare, atunci când personajele prind viaţă şi pornesc într-o paradă de vis în mintea micuţului somnoros. Numai Moş Ene pune capăt acestui moment magic, conducându-l pe cel mic în lumea viselor. De ce să nu oferiţi copilului aceste clipe fermecate, care îi preced somnul şi îl fac să se simtă iubit şi ocrotit? Este adevărat că desenele animate şi jocurile pe calculator sunt extrem de tentante şi interesante pentru copii, dar nu lăsaţi cărţile cu poveşti să dispară din viaţa celor mici!
Cum să alegem cartea potrivită
După ce v-am convins să citiţi poveşti copiilor trebuie să vă sfătuim şi ce cărţi să cumpăraţi. Din nefericire, nu toţi editorii afişează pe copertă vârsta pentru care este indicată o carte, ceea ce face alegerea mult mai grea. Totuşi, există câteva aspecte importante legate de natura cărţii:
1. Autorul şi graficianul
În prezent nu există mulţi autori români contemporani, aşa că editurile scot la iveală cărţi mai vechi. Mulţi părinţi preferă scriitorii cunoscuţi, dar puteţi acorda o şansă şi autorilor sau graficienilor începători.
2. Calitatea hârtiei şi frumuseţea
Nu cumpăraţi o carte pentru micuţii dumneavoastră doar după criteriul „este frumos colorată”. Există pe piaţă tot felul de cărţi străine, cu un conţinut îndoielnic. Verificaţi şi integritatea textului şi a imaginilor, pentru a nu fi dezamăgiţi.
3. Importanţa imaginilor
Se poate întâmpla ca editurile să scoată o carte cu imagini diletante, kitschoase, care par că le plac micuţilor. Asemenea cărţi nu sunt indicate pentru copii. Ele pot schimba lumea de valori a ştrengarului pentru o întreagă viaţă.
Sfaturi
- Citiţi-i şi vorbiţi-i mult încă din fragedă pruncie;
- Lucrul cel mai important este să puneţi în aplicare activităţi ce au succes şi care nu aduc sentimente de frustrare. În acest mod, copilul va vedea în procesele de învăţare şi de scriere activităţi pline de farmec şi interesante, nu doar corvoade.