de Veronica Zărescu
În timpul sezonului rece se consumă, de regulă, mâncăruri pe bază de făinoase şi mai grase, în detrimentul legumelor şi fructelor verzi disponibile, ceea ce poate duce la apariţia unor carenţe în factori nutritivi. O alimentaţie raţională iarna va avea la bază combaterea abuzului de dulciuri, făinoase, grăsimi şi echilibrarea necesarului de proteine, vitamine şi săruri minerale disponibile.
Astfel, se recomandă să se dea copiilor legume şi fructe de sezon sau chiar congelate. Este singura metodă care menţine concentraţia maximă a principiilor nutritive. Pentru a nu-şi pierde aceste calităţi, se recomandă să fie puse la fiert direct în apa clocotită, fără a fi dezgheţate în prealabil. Dintre celelalte legume şi fructe disponibile în timpul iernii, cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sunt: varza (şi proaspătă, şi murată), morcovul, hreanul, merele, citricele, gutuile (au un conţinut bogat în vitamina C); prunele uscate şi stafidele (au un conţinut crescut de fier); curmalele şi stafidele sunt bogate în calciu; morcovul, caisele şi prunele uscate conţin cantităţi mari de caroten; nucile sunt bogate în glucide, grăsimi de calitate şi vitaminele din grupul B.
Trebuie ştiut că laptele şi produsele lactate au iarna un conţinut mai scăzut de vitamine A şi D, comparativ cu sezonul cald, suplimentarea acestora făcându-se ideal prin consumul de carne de peşte şi ficat.
În ceea ce priveşte consumul cărnii de porc, nu e recomandat copiilor sub 3 ani şi chiar şi după această vârstă se dă micuţilor în cantităţi mici şi foarte slabă. Carnea de porc creşte colesterolul, suprasolicită ficatul şi pancreasul şi poate prezenta risc infecţios. Ouăle se vor consuma numai preparate termic. Nu este permis să daţi copilului maioneză sau alte alimente la prepararea cărora se foloseşte oul crud.
Mai bine îl „duceţi cu zăhărelul”
Zahărul cu digestie lentă care se găseşte în pastele făinoase, pâine, cereale, cartofi este necesar pentru creşterea bebeluşului. În schimb, zahărul cu digestie rapidă, care se găseşte în dulciuri, prăjituri, băuturi acidulate, siropuri, îngheţate, se transformă în grăsime dăunătoare. Nu-i daţi micuţului apă îndulcită, deoarece nu-l ajută cu nimic, mai bine daţi-i apă simplă. În concluzie, repartizaţi bine zahărul, indiferent de natura lui, între mesele unei săptămâni şi „duceţi-l cu zăhărelul”, chiar dacă s-a învăţat la „bobo” şi ciocolată.