de Veronica Zărescu
Orice mamă trebuie să îşi lase puiul să îşi ia „zborul” şi să simtă momentul potrivit pentru acest lucru. Copilul dumneavoastră va da semne de „independenţă” încă de pe la 1 an şi jumătate, când va dori să le facă el singur pe toate. Asta nu înseamnă şi că este în stare să se descurce.
Episodul zilnic legat de îmbrăcat sau dezbrăcat este cel mai bun exemplu în acest sens. Dacă la început ştrengarul va băga ambele picioare pe acelaşi crac de pantalon sau capul pe mânecă, asta nu înseamnă că într-o bună zi nu va reuşi să se îmbrace corect. Totul este să îl ajutaţi să o facă din ce în ce mai bine, până ce va reuşi.
Etapele parcurse
Cam de pe la 1 an, bebeluşul începe să coopereze în momentul în care îl îmbrăcaţi - întinde picioarele pentru a i se pune şosetele sau pantalonii. Important este să îi explicaţi fiecare etapă. Imitând gesturile dumneavoastră, copilul începe să înveţe ordinea hainelor şi felul în care trebuie să le îmbrace. Pe la 2 ani, eforturile încep să dea roade, deşi căciula este încă strâmbă şi tricoul pus invers. Trebuie să îl încurajaţi şi să îl corectaţi cu blândeţe. Pe la 3 ani vine rândul hăinuţei cu nasturi, pe care va reuşi doar să îi deschidă. Ultimul obstacol vor fi şireturile pantofilor, pe care va reuşi să le înnoade doar pe la 5 sau chiar 6 ani.
Cum se poate echipa uşor şi repede
Cumpăraţi hăinuţe uşor de pus pe el. Optaţi pentru bluze cu gulerul şi răscroiala mânecii largi, fuste sau pantaloni cu talia elastică. Închiderea să fie mai degrabă cu capse decât cu nasturi, iar când începe să meargă, luaţi-i pantofi cu arici şi nu cu şireturi. Faceţi un semn pe hainele lui pentru a distinge mai uşor faţa de spate şi adăugaţi un inel sau o mică fundiţă în capătul fermoarului, pentru ca degetele lui mici să îl poată apuca mai uşor. Şi cel mai important lucru: nu-l grăbiţi, pentru că va face totul pe dos!