de Veronica Zărescu
- Peste 500.000 de copiii mor anual din cauza infecţiilor cu rotavirus!
La nivel mondial, numărul copiilor afectaţi de rotavirusuri a crescut îngrijorător în ultimii ani. De aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă introducerea vaccinului rotarix în programele naţionale de imunizare ale ţărilor aflate în curs de dezvoltare.
Sunt necesare două imunizări
În România, rotarixul este un vaccin opţional şi se face numai la cerere. Costul unei doze este de 300 de lei, iar pentru o imunizare eficientă este nevoie de două vaccinări la un interval de patru săptămâni. Producătorul recomandă ca primul vaccin să se facă începând cu vârsta de 6 săptămâni, dar nu mai târziu de săptămâna 24 de viaţă a bebeluşului. Rotarixul se administrează oral şi nu prezintă reacţii ulterioare.
Rotavirusurile pot duce la deces
Cei mai expuşi sunt bebeluşii şi copiii care frecventează colectivităţi cum ar fi: grădiniţe sau şcoli. Simptomele încep, de obicei, la două zile de la expunere şi cuprind: anorexie, febră moderată, diaree apoasă, vărsături şi crampe abdominale. După câteva zile se poate ajunge la deshidratarea copilului. Simptomele sunt: apatie, somnolenţă, lipsa poftei de mâncare, răcirea extremităţilor şi scăderea în greutate. Forma gravă a deshidratării poate duce la decesul copilului.
Un singur streptococ, mai multe boli grave
Vaccinul Prevenar se foloseşte pentru imunizarea sugarilor şi copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 luni şi 5 ani împotriva bolilor cauzate de Streptococcus pneumoniae. Printre acestea se numără: sepsisul (infecţie la nivelul sângelui), meningita (infecţia membranei ce înveleşte creierul şi coloana vertebrală), pneumonia (infecţia pulmonară), otita medie (infecţia urechii medii) şi bacteriemia (prezenţa bacteriilor în sânge).
Trebuie să ţină cont de recomandările oficiale
Schema de vaccinare depinde de vârsta copilului şi trebuie să ţină cont de recomandările oficiale:
- La sugarii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 luni sunt necesare trei doze la un interval de cel puţin o lună între imunizări. Mai este recomandată o doză de rapel în al doilea an de viaţă;
- La bebeluşii cu vârsta între 7 şi 11 luni sunt necesare două doze, cu un interval de cel puţin o lună între imunizări şi încă un vaccin de rapel în al doilea an de viaţă.
- La copiii cu vârste între 12 şi 23 de luni sunt necesare două doze, cu un interval de cel puţin două luni între vaccinuri.
- La copiii cu vârste între 24 luni şi 5 ani este necesară o singură doză de Prevenar.
Costul unei doze este de 300 de lei şi se administrează intramuscular.