de Veronica Zărescu
Creşterea şi educarea unui copil în România au devenit un lux pe care puţini dintre noi şi-l mai permit. Ideea că un copil creşte oricum nu trebuie să mai existe în vocabularul celor care doresc să dea naştere unei vieţi!
Întâlnire de gradul I: Naşterea
Primul gând al unei femei, chiar înainte de a rămâne însărcinată, este: oare cum va fi copilul meu? Speranţa că va fi bine se împleteşte cu teama că ar putea fi ceva în neregulă. Tensiunea creşte pe măsură ce se apropie sorocul. Este normal, nu vă faceţi griji. Dacă aţi ţinut cont de sfaturile noastre şi aţi făcut analizele recomandate şi ecografiile corespunzătoare trimestrelor sarcinii, atunci încercaţi să vă stăpâniţi emoţiile şi să vă adunaţi puterile pentru a aduce bebeluşul pe lume. Nimic nu este mai important în viaţa unei femei decât momentul naşterii. Câteva clipe pe care nu le veţi uita niciodată şi care vă vor trezi fiori de fiecare dată când vi le veţi aminti. Să discutăm şi despre costurile unei naşteri în România.
2.000 de euro în maternitatea privată
De câţiva ani funcţionează şi în ţara noastră maternităţi private. Aceste unităţi oferă o alternativă mult mai bună pentru a aduce pe lume un copil într-o familie înstărită. În primul rând sunt recomandate pentru femeile care au sarcini fără probleme. Asta pentru că nu există în toate unităţile dotarea tehnică pentru a interveni în caz de urgenţe apărute la naştere, decât pentru câteva situaţii previzibile. În cazul în care mama sau nou-născutul prezintă complicaţii grave, atunci este posibil ca ei să fie transportaţi la cel mai apropiat spital public de urgenţă. În plus, la maternitatea privată cazarea este în regim hotelier şi costă între 200 şi 400 de lei pentru o rezervă cu două paturi sau între 300 şi 600 de lei pentru o cameră single. Aşa că, dacă trebuie să rămâneţi în spital mai multe zile, trebuie să aveţi suficienţi bani. Condiţiile din rezerve, personalul şi conceptul de maternitate privată fac însă toţi banii. Costul naşterii este separat de suma alocată cazării mamei şi variază între 4.500 şi 6.000 de lei, în funcţie de tipul de naştere pentru care optaţi: cezariană sau pe cale naturală.
Gratuitate la stat
Chiar dacă în sistemul public de sănătate naşterea este gratuită, cu toţii ştim că nu este aşa. Nu se ajunge la sumele menţionate mai sus, dar tot trebuie să aveţi ceva bani în buzunar. Asta nu înseamnă că, dacă nu aveţi bani, nu puteţi naşte la o maternitate publică! Doar că veţi primi mai puţină atenţie şi îndrumare pentru îngrijirea copilului. În numărul viitor al revistei noastre vom continua să vă prezentăm aspecte din primele zile ale mamei alături de copilul său. (va urma)