de Veronica Zărescu
Încurajaţi şi obişnuiţi copilul cu o jumătate de oră de mişcare pe zi. Dacă există un sport pe care îl îndrăgeşte, atunci lucrurile sunt simple: cumpăraţi-i echipament şi accesorii şi bucuraţi-vă împreună de vremea frumoasă. Încercaţi să transformaţi momentele de „sport“ în distracţie.
De multe ori, părinţii se întreabă cât sport poate face cel mic fără a se suprasolicita. Putem spune că nu există o regulă în acest sens. În funcţie de firea şi de capacităţile fizice pe care le are, copilul îşi va doza singur efortul şi se va opri atunci când nu mai poate. Nu îl îndemnaţi să continue. Întotdeauna trebuie să ţineţi cont de posibilităţile sale şi de entuziasmul pe care îl arată faţă de un sport sau de un anumit joc. Toate aceste aspecte vă vor ajuta să-l feriţi de eventuale accidentări sau afecţiuni fizice cauzate de suprasolicitarea fizică.
Patinajul şi mersul cu rolele
Până acum câţiva ani, patinoarele erau deschise numai în perioada sezonului rece, aşa că iubitorii acestui tip de distracţie aveau la dispoziţie, în sezonul cald, numai varianta de vară, şi anume mersul cu rolele. Vestea cea bună este că au apărut patinoare noi, care funcţionează tot timpul. Ambele „sporturi” prezintă numeroase avantaje pentru dezvoltarea armonioasă şi sănătoasă a celor care le practică. În plus, toată familia poate merge cu rolele, iar acest lucru poate oferi momente de distracţie şi relaxare în aer liber. Iată câteva dintre beneficiile generale, dar şi specifice:
- solicită inima şi întăreşte întregul aparat cardiovascular;
- măreşte capacitatea plămânilor şi rezistenţa lor la efort;
- antrenează şi formează muşchii picioarelor;
- întăreşte spatele şi muşchii abdominali;
- îmbunătăţeşte simţul coordonării şi al atenţiei distributive.
Echipamentul de protecţie e important
Multe accidente pot fi prevenite prin folosirea unui echipament adecvat. Asiguraţi-vă că micuţul dumneavoastră poartă toate accesoriile de protecţie necesare. Dacă nu sunteţi sigură, întrebaţi un instructor. În plus, alegeţi îmbrăcămintea potrivită pentru temperatura de afară. Dacă vi se pare mai răcoare, îmbrăcaţi-l cu tricou, bluză cu mânecă lungă şi o vestă. Astfel, va putea renunţa treptat la ele, pe măsură ce se va încălzi. Când e cald, îmbrăcaţi-l cu lucruri de bumbac subţiri şi deschise la culoare. Dacă este soare, este bine să-i daţi pe faţă şi pe braţe cu o cremă cu protecţie solară.
În numărul viitor al revistei noastre vă vom prezenta un accesoriu „înrudit” cu rolele şi anume: skateboard-ul şi variantele moderne ale acestuia. (va urma)