de Veronica Zărescu
În era tehnologiei, tendinţa de a avea totul motorizat la îndemână o dezvoltăm şi copiilor noştri încă din primii ani ai vieţii. Pătuţ electric pentru legănat, maşinuţe cu baterii, jucării cu telecomandă, totul se mişcă apăsând pe un singur buton. Frumos... dar nu e sănătos. Copilul face din ce în ce mai puţin efort ca să obţină distracţie. Muşchii nu se dezvoltă armonios, micuţii încep să aibă depozite de grăsime şi ajung la vârsta adultă cu un bagaj de afecţiuni fizice, ca urmare a lipsei de mişcare.
Alegeţi maşinuţa cu pedale sau fără
Ce ziceţi de imaginea amuzantă din desenul animat inspirat de Epoca de Piatră, când celebrele personaje Fred şi Barney pedalează la propriu pe pământ în interiorul unei carcase de maşină? Ei bine, aceste maşinuţe există pe piaţă şi pot avea chiar şi diferite forme de animale pe roţi. Este distractiv pentru copil, sănătos pentru organismul său, care e pus la muncă, şi ieftin pentru părinţi.
Vârsta potrivită pentru pedalare
La început ar fi potrivită o maşinuţă fără pedale. Aceasta ajută bebeluşul de 10-11 luni să îşi întărească muşchii picioarelor şi grăbeşte mersul. De asemenea, întăreşte instinctul de menţinere într-o anumită poziţie şi îi dă micuţului încredere că se poate deplasa. Important este să fie cât mai simplă şi colorată, pentru a atrage interesul. Asiguraţi-vă însă că este dotată cu ham pentru susţinere sau bară de protecţie, pentru a feri copilul de căderea în lateral.
Cele cu baterii nu sunt indicate
Maşinuţele cu pedale pot fi un accesoriu potrivit pentru copiii de peste 3 ani, pentru că ei trebuie să ajungă la maturitatea psihologică necesară pentru a înţelege relaţia cauză şi efect dintre pedalat, învârtirea roţilor şi deplasarea în spaţiu. Un avantaj deosebit de important şi demn de menţionat este că maşinuţele cu pedale sunt mai rapide decât cele cu acumulatori şi asigură victoria posesorului în cursa cu alţi participanţi. Şi, în plus, energia este asigurată de copil, deci „bateriile” nu se termină niciodată!
În numărul viitor vom prezenta cart-urile pentru juniori şi avantajele acestora în dezvoltarea armonioasă a copilului.