de Veronica Zărescu
Din bătrâni se zice că un copil nu moare de foame şi că până la urmă va mânca orice. Ei bine, nu este adevărat! Dacă micuţului nu îi place ceea ce îi daţi poate sta nemâncat sau poate gusta numai puţin cât să îşi astâmpere foamea. Acest lucru implică scăderea în greutate, anemierea şi chiar slăbirea sistemului imunitar.
Lăsaţi-l să aleagă
Este des întâlnită situaţia în care poţi număra pe degete felurile de mâncare acceptate de copil. Nu înseamnă neapărat că este răsfăţat sau că nu îi este foame, ci că are gusturile şi preferinţele limitate. Este bine să ţineţi cont de acestea, concomitent cu încercarea de a introduce în alimentaţie produse sau feluri de hrană noi. Gândiţi-vă că există adulţi care nu mănâncă anumite feluri de mâncare. Fiecare om are gustul său şi, implicit, preferinţele sale. Un pas important spre a învăţa un copil să fie independent este să îi acordaţi libertatea de a-şi alege mâncarea. Chiar dacă micuţul nu este precum v-aţi dori, atât timp cât se dezvoltă normal şi analizele arată că este sănătos nu aveţi multe motive de îngrijorare.
Faceţi-i periodic analize
Perioada copilăriei reprezintă un moment de dezvoltare rapidă, şi copilul nu are nevoie de foarte multe alimente, ci de vitamine. Există produse cu un aport crescut de nutrienţi care pot asigura nivelul caloric necesar creşterii şi dezvoltării sale. Aşa că poate mânca în fiecare zi acelaşi lucru şi să crească sănătos. Important este să îi faceţi un set complet de analize periodic, pentru a depista din timp anumite carenţe. În rest, hrăniţi-l conform poftelor pe care le are, fără să renunţaţi să încercaţi să îi introduceţi şi alimente noi.
În numărul viitor vă vom oferi câteva sfaturi despre cum îl puteţi convinge să guste ceva nou.