de Veronica Zărescu
Nopţile umede şi caniculare creează un disconfort bebeluşilor, mai ales celor cu afecţiuni respiratorii. Ca şi mulţi dintre adulţi, ei devin deosebit de agitaţi şi pot suferi de insomnie. Vă oferim câteva sfaturi care vă vor ajuta să îi faceţi să se adapteze temperaturilor ridicate.
Schimbaţi-i poziţia de dormit
Dacă temperatura din cameră a depăşit 24 de grade Celsius dezbrăcaţi bebeluşul pentru culcare şi lăsaţi-l doar într-o pijama lejeră. În cazul în care se face şi mai cald, păstraţi-i doar o bluziţă de corp sau numai scutecul. Geamul îl puteţi lăsa deschis pe timpul nopţii dacă nu se află prea aproape de pătuţul micuţului şi numai după ce v-aţi asigurat că nu este curent. Poziţia de dormit „culcat pe spate”, dezaprobată de generaţiile precedente, este, în prezent, preferată celei „culcat pe burtică”. Totuşi, dormitul pe o parte pare să fie cel mai bun şi cel mai sigur, conform opiniei medicilor. Oricum ar fi, schimbaţi în mod regulat latura pe care îl culcaţi pe micuţ, pentru a evita deformarea capului.
Aşternutul are un rol important
Dacă optaţi pentru un pat cu bare, pentru mai multă siguranţă, aveţi grijă ca acestea să nu fie situate la o distanţă mai mică de 2,5 cm şi nu mai mare de 6 cm una de alta. Pentru aerisirea pătuţului renunţaţi pe timpul verii la apărătorile din jurul lui, astfel încât aerul să circule în voie. Aşternutul trebuie să fie din bumbac. Astfel se evită iritaţiile, iar transpiraţia micuţului se absoarbe mai repede. De asemenea, salteaua e indicat să fie compactă şi de aceeaşi mărime cu patul, pentru ca bebeluşul să nu poată aluneca şi să se sufoce. Alegeţi o saltea din burete, cu capetele acoperite cu material şi cu găuri de aerisire (dacă micuţul se rostogoleşte cu faţa în jos va putea totuşi respira).
Nu înveliţi copilul decât cu, cel mult, un cearşaf subţire, spre dimineaţă, când se răcoreşte. Aerul condiţionat este interzis în camera în care doarme bebeluşul. Puteţi totuşi da drumul unui astfel de aparat în altă încăpere, dar asiguraţi-vă că temperatura nu va scădea brusc. Din când în când, verificaţi-l pe cel mic dacă doarme confortabil, dacă nu cumva s-a răsucit în cearşaf sau dacă îi este cald ori frig.