de Veronica Zărescu
Medicii atrag atenţia că greutatea potrivită pentru spatele unui copil nu trebuie să depăşească 10% din masa corporală a şcolarului. Astfel, cum majoritatea elevilor înscrişi în ciclul primar de învăţământ au o greutate de aproximativ 20 kg, rucsacul unui şcolar nu trebuie să cântărească, în principiu, mai mult de două kilograme.
Trebuie purtat pe ambii umeri
O greutate mare obligă elevul să adopte o poziţie a coloanei vertebrale care nu este corectă în timpul mersului. Astfel, copilul respectiv îşi înclină coloana, mai ales în partea de jos. De asemenea, medicii îi sfătuiesc pe elevi să poarte ghiozdanul pe ambii umeri şi nu doar pe unul singur. Nu este recomandat nici căratul rucsacului în mână, pentru că acest lucru solicită intens coloana vertebrală, în special atunci când greutatea genţii depăşeşte 2 kg. La vârsta pubertăţii se poate instala foarte uşor scolioza - o deviere a coloanei vertebrale în plan frontal (într-o parte), de cele mai multe ori ajungând în forma literei S.
Orele de sport repară coloana
Nu numai transportul unor greutăţi solicită şira spinării, ci şi statul foarte mult pe scaun, în şezut. Pentru prevenirea acestor probleme ale coloanei vertebrale, specialiştii spun că orele de sport sunt cele mai indicate. Pentru un copil este foarte bine să facă sport, mai ales în aer liber. Exerciţiile fizice corectează atât coloana, cât şi poziţia. Cel mai indicat este ca orele de educaţie fizică să se desfăşoare după terminarea cursurilor, atunci când se consideră că este momentul de energie maximă.
Conform datelor statistice înregistrate, se pare că aproximativ 80% din populaţia adultă a Globului acuză neplăceri ale spatelui într-un moment al vieţii lor. Riscul de apariţie a durerii lombare joase creşte o dată cu înaintarea în vârstă. Este rar întâlnită în cazul copiilor şi totuşi un ghiozdan supraîncărcat cu cărţi şi hrană poate forţa spatele, generând oboseală musculară. Ca o măsură de precauţie, se recomandă ca la ridicarea ghiozdanului copiii să-şi îndoaie ambii genunchi, să reducă pe cât posibil numărul cărţilor sau să înlocuiască rucsacul cu o geantă cu role, foarte la modă acum.