de Veronica Zărescu
Combinarea genelor părinţilor influenţează copilul, de la aspectul fizic şi până la comportament, iar cel mic reflectă un amestec de trăsături din familiile ambilor adulţi pe care, o dată cu trecerea timpului, le va dezvolta sau şi le va modifica.
Personalitatea este moştenită genetic
O dată cu venirea sa pe lume, majoritatea caută aspecte comune ale bebeluşului cu părinţii, cu bunicii sau chiar cu unchii şi mătuşile. În momentul în care mama şi tata observă cea mai mică asemănare a copilului cu unul dintre ei au un sentiment de împlinire şi simt că sunt cu adevărat o familie.
Moştenirea genelor de la părinţi merge mai departe de trăsăturile fizice, ele pot contura chiar şi trăsăturile de personalitate, precum abilitatea de a conduce sau simţul umorului. În ciuda stadiului avansat pe care l-a atins genetica, este încă imposibil de înţeles modul în care genele interacţionează cu mediul de viaţă al unui om.
Unele trăsături pot fi de la rudele îndepărtate
Asemănările fizice cu copilul se văd primele şi impresionează cel mai mult. Specialiştii susţin că majoritatea trăsăturilor sunt mai degrabă rezultatul mai multor gene, decât a uneia singure. Un exemplu în acest sens este culoarea părului: dacă tatăl are o genă dominantă pentru păr brunet, iar mama una nedominantă pentru blond, copiii lor ar trebui să aibă părul brunet, dar este foarte posibil ca nepoţii lor să aibă părul blond.
Nu este cazul să vă îngrijoraţi dacă nu regăsiţi asemănări evidente pe chipul copilului dumneavoastră, pentru că, de multe ori, pot exista asemănări subtile, dar impresionante. Studiile au arătat că, de cele mai multe ori, membrii aceleiaşi familii au o expresie a feţei asemănătoare atunci când sunt fericiţi, supăraţi, nervoşi, surprinşi sau concentraţi. De asemenea, s-a demonstrat că aproape toate trăsăturile psihologice ale oamenilor sunt ereditare. Se consideră că, din acest motiv, gemenii au personalităţi asemănătoare, chiar şi atunci când sunt crescuţi separat.
Asemănările copiilor cu părinţii lor pot fi ciudate uneori. Cei mici pot moşteni până şi preferinţele pentru culori, gusturi sau mirosuri, ceea ce îi determină să facă în viaţă alegeri asemănătoare cu cele făcute deja de părinţii lor.