de Veronica Zărescu
Vremea frumoasă şi joaca în aer liber pot aduce şi neplăceri dacă nu vă protejaţi corespunzător. În afară de a vă ocroti copiii de soare şi de poluarea din parcurile aflate în apropierea intersecţiilor, trebuie să luaţi în calcul şi insectele, dezmorţite de venirea primăverii. O frecvenţă destul de mare au înregistrat, în ultima vreme, muşcăturile de căpuşe, aşa că vă vom prezenta câteva detalii legate de bolile pe care acestea le pot transmite.
Două specii transmit boli la oameni
Capuşele sunt insecte mici, care trăiesc în special în iarbă. În lume există peste 800 de specii de astfel de insecte, însă doar două tipuri transmit boli şi infecţii oamenilor. Ele nu sar şi nici nu zboară, ci trăiesc pe sol şi se agaţă de potenţialele gazde pentru a se hrăni cu sângele acestora. În cazul în care nu se hrănesc, unele dintre ele mor, însă există şi specii care pot supravieţui chiar şi un an fără să mănânce.
Apar roşeaţă, mâncărimi şi dureri
De cele mai multe ori, persoanele muşcate de căpuşe nu simt acest lucru şi asta pentru că unele specii sunt atât de mici, încât nu pot fi imediat detectate. Urmele la locul muşcăturii apar numai după ce căpuşa s-a umplut cu sânge şi cade de pe zona de unde s-a hrănit.
Roşeaţa, mâncărimile, arsurile şi durerea sunt simptomele imediate ale muşcăturii de căpuşă, dar pot apărea şi simptome similare răcelii, febră, amorţeală, dureri şi umflături ale încheieturilor, palpitaţii, greaţă şi vomă. Dacă micuţii dumneavoastră prezintă aceste semne trebuie să vă prezentaţi rapid la cel mai apropiat spital de urgenţă.
În numărul viitor vă vom învăţa cum să reacţionaţi la vederea unei căpuşe şi cum să vă feriţi de ele.
Sfat! Căpuşele preferă animalele, de aceea este foarte important să vă prezentaţi periodic la veterinar cu animalele de companie, pentru a fi deparazitate şi să nu lăsaţi copiii să atingă câinii sau pisicile fără stăpâni.