de Claudia Tarţa
Conform unor ipoteze ştiinţifice se afirmă că gena biologică a alcoolismului se transmite nemijlocit de la tată la fiu şi de la mamă la fiică. Trebuie subliniat faptul că nu se moşteneşte alcoolismul în sine, ci predispoziţia dezvoltării acestuia. Există cercetători care infirmă acest lucru, dar s-au descoperit anumite gene ce au legătură cu acest viciu.
Un semnal de alarmă pentru părinţi
Consumul de alcool începe de la o vârstă tot mai fragedă, ca şi consumul de diferite narcotice. Sub mirajul „beneficiilor” acestora şi a teribilismului, mulţi copii ajung să abuzeze de băutură, devenind alcoolici de la vârste fragede. Este şocant să auzi cum copilul povesteşte că la el la şcoală un coleg din clasa a IV-a sau a VI-a a băut sau a luat stupefiante în grup, cu prietenii şi a intrat în comă. Aceste cazuri extreme ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru tutori. Din păcate, consumul de alcool este încurajat chiar de unii părinţi, care permit copiilor să guste aceste băuturi de la vârste fragede. „Nu păţeşte nimic dacă gustă puţin, şi eu am gustat la vârsta sa!” - de cele mai multe ori aceasta este justificarea părinţilor vizavi de aceste situaţii, dar nu-şi dau seama că astfel ei încurajează actul în sine.
Degustarea activează genele rămase de la înaintaşi
Dacă ţinem cont de cercetările care susţin faptul că predispoziţia pentru consumul băuturilor alcoolice este transmisă genetic, ar trebui ca adulţii să se gândească foarte bine înainte să le dea copiilor să guste băuturi alcoolice, deoarece astfel determină activarea acestor gene. Chiar dacă ele influenţează soarta oamenilor, nu o predetermină şi nu îi lipsesc de libertatea de a face alegeri. Ca întotdeauna, drumul pe care o apucăm depinde de educaţie, de efortul personal şi de puterea de a înfrunta psihologic şi pedagogic obiceiurile rele. Deci, responsabilitatea educării copiilor revine părinţilor, la fel ca şi calea pe care aceştia vor merge în viaţă.