de Claudia Tarţa
Fiecare părinte ajunge cel puţin o dată în viaţă în situaţia de a se întreba ce se întâmplă cu copilul său, pentru că nu se mai înţelege cu acesta. Dacă ţinem cont de tendinţa evoluţiei omului, încă de la naştere cel mic încearcă să se impună, să se facă auzit, să domine în relaţia cu adultul. Aşa că perioadele de împotrivire sunt fireşti şi marchează etapele de formare a personalităţii copilului.
Dorinţa de a impresiona
Până pe la vârsta de 3 ani, copilul este dependent de părinţi, dar spune aproape la orice i se cere „Nu, nu vreau!” sau „Vreau aşa!”. Această etapă în evoluţia sa este destul de solicitantă pentru adulţi, deoarece micuţul trece cu uşurinţă de la o stare la alta (râs-plâns, bună dispoziţie, agitaţie). Poate aţi trecut prin momente în care cel mic plânge fără un motiv real şi sub nicio formă nu aţi reuşit să comunicaţi cu el. Acesta este un pas în care vă puneţi întrebările: „Ce este cu el?”, „De ce plânge atât de mult?” sau „Ce doreşte?” În cazul în care nu există un motiv real care-l determină să plângă (durere ori oboseală, de exemplu), poate reacţiona astfel deoarece doreşte să impresioneze, să afle cum reacţionaţi într-o anumită situaţie.
Profită de orice slăbiciune a adultului
De obicei, când doreşte ceva şi nu obţine, copilul se manifestă diferit, plânge, aruncă jucăriile sau se trânteşte pe jos, sperând că astfel va impresiona şi va primi ceea ce vrea. Dacă nu reuşeşte să obţină ceva de la un părinte sau a făcut o prostie şi ştie acest lucru, va reacţiona astfel faţă de celălalt părinte. În asemenea situaţii este foarte important ca partenerii să fie uniţi, să se susţină unul pe celălalt, chiar dacă nu sunt de acord cu decizia luată de unul dintre ei, deoarece numai împreună vor reuşi să-şi păstreze avantajul în faţa copilului. În caz contrar, micuţul reuşeşte să-l domine pe unul dintre adulţi şi va fi întotdeauna în avantaj, deoarece va şti că, indiferent de ceea ce va face, va avea pe cineva de partea sa.
Copiii nu trebuie subestimaţi niciodată, indiferent de vârsta pe care o au, deoarece vor şti întotdeauna cum să obţină ceea ce doresc dacă vor simţi cea mai mică slăbiciune a unuia dintre părinţi.